Školy získali Certifikát ekologickej stopy

13.06.2012
Prevádzka školy

Držiteľom certifikátu s najnižšou ekologickou stopou - vplyvom na životné prostredie je Špeciálna základná škola v Spišskej Belej Certifikát ekologickej stopy získalo tento rok 83 ekologicky uvedomelých škôl.

Školám certifikát udelila Slovenská agentúra životného prostredia. Uviedol to hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Do školského programu je aktuálne zapojených 607 škôl, čo je o 65 viac ako vlani. „Svoju ekologickú stopu si v porovnaní s minulým rokom znížilo 26 škôl, najviac certifikátov putovalo do Nitrianskeho kraja, a to osemnásť,“ informoval hovorca a dodal, že v tomto kraji sa najnižšou ekostopou môže pochváliť Základná škola v Tvrdošovciach.

Banskobystrický kraj má v súčasnosti šestnásť certifikovaných škôl, z nich najnižšiu ekostopu má Základná škola na Golianovej ulici v Banskej Bystrici, v Košickom a Prešovskom kraji je certifikovaných jedenásť škôl. Desať certifikovaných škôl má Trenčiansky kraj, sedem škôl Žilinský kraj, šesť škôl Trnavský kraj a štyri školy Bratislavský kraj.

„Najaktívnejšie v školskom programe sú základné školy, nasledujú materské školy a stredné školy. V aktuálnom školskom roku zaznamenala Slovenská agentúra životného prostredia registráciu 372 základných škôl, 123 materských škôl a 112 stredných škôl,“ poznamenal. Certifikát z aktuálneho ročníka ekologickej stopy získali len tie školy, ktoré si do polnoci 5. júna vypočítali vplyv svojich aktivít na planétu Zem - ekologickú stopu. „Urobiť tak mali aspoň raz, a to vo všetkých ôsmich hlavných kategóriách spotreby elektrina, kúrenie, voda, stravovanie, odpad, doprava, budovy a pozemky, nákup a vybavenie,“ vysvetlil hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Školy s najnižšou ekostopou a školy, ktorým sa podarilo svoju stopu najviac znížiť, ocenili. Vecné ceny im odovzdajú organizátori na XV. ročníku Veľtrhu environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA na jeseň tohto roka. Program Ekologická stopa je súčasťou projektu s názvom Zlepšenie environmentálneho povedomia v oblasti ochrany prírody a krajiny, vrátane sústavy Natura 2000. Spoluautorom a konzultantom projektu je skúsený odborník v oblasti environmentálnej výchovy James Hindson z Veľkej Británie. „Program spolufinancuje Európsky fond regionálneho rozvoja a hlavným cieľom je pochopiť vplyv našich každodenných aktivít na planétu Zem,“ uzavrel Stano s dodatkom, že počtom zapojených škôl patrí slovenský projekt ekologickej stopy medzi najúspešnejšie na svete.

Zdroj: SITA (Trnavské noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte