Top výzvy Gröhlinga ešte len čakajú

10.01.2021
Reformy školstva

Minister Branislav Gröhling v úvode svojho pôsobenia priniesol niekoľko drobných opatrení. Tie najdôležitejšie ho ešte len čakajú. Posvietiť si chce na prúd peňazí.

Ešte pred rokom sedel v parlamente ako poslanec, teraz je najvyšším predstaviteľom školstva na Slovensku. Pred deviatimi mesiacmi vystriedal Branislav Gröhling zo strany SaS na poste ministra školstva Martinu Lubyovú. Rezort prebral práve v čase, keď v krajine prepukla pandémia. V čase koronakrízy zabezpečil podporu pre školy, no okrem toho presadil aj niekoľko opatrení. Ďalšie zmeny má naplánované na rok 2021. HN zosumarizovali jeho najväčšie úspechy z minulého roka a najočakávanejšie výzvy na tento rok.

Opatrenia a zmeny v roku 2020

1. Otvorenie trhu s učebnicami 

Riaditelia a učitelia základných škôl dostali voľnú roku. Od júna si môžu vybrať, z akých učebníc budú učiť žiakov prvého stupňa. Na výber majú z kníh, ktoré skontroloval a schválil rezort školstva. „Veľmi nám to pomohlo, rodičia si nemuseli skoro nič dokupovať,“ oceňuje riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave Gabriel Kalna. Podľa predsedníčky Združenia základného školstva Ingrid Gamčíkovej však opatrenie prinieslo aj komplikácie. „Neboli upravené pravidlá verejného obstarávania, preto to prinieslo školám problémy pri obstarávaní,“ vysvetlila. Riaditelia teraz totiž prechádzajú komplikovaným administratívnym procesom a prehľadávajú rozsiahly katalóg. Otvorený trh s učebnicami sa má tento rok rozšíriť aj na druhý stupeň.

2. Digitálna platforma s učivom 

Keď si učiteľ či žiak otvorí platformu ministerstva školstva EDU TV, nájde tam viac ako stovku videí s výkladom učiva predmetov ako slovenčina, matematika, fyzika, chémia, biológia, dejepis, geografia a občianska náuka. „Konečne začína fungovať digitálny obsah vzdelávania,“ zhodnotil pozitívne pre HN odborník na školstvo strany Smer Ľubomír Petrák. Zároveň však hovorí, že súčasné vedenie rezortu školstva malo digitálnu databázu pripravovať už cez prvú vlnu pandémie. „Ministerstvo k týmto krokom pristupuje až v decembri s viac ako sedemmesačným oneskorením,“ doplnil. Podľa ministerstva školstva bolo do konca roka natočených už 350 náučných videí. Do konca júna by ich malo byť tisíc. Nemajú byť použiteľné len počas dištančného vzdelávania, ale aj v budúcnosti na opakovanie učiva a pre žiakov, ktorí zameškajú vyučovanie.

3. Zmena obsahu vzdelávania 

Ročníky sa stali pre niektoré školy minulosťou. Asi štyridsiatka škôl na Slovensku sa minulý rok zapojila do pilotného testovania nového vzdelávacieho programu, ktorý nerozčleňuje žiakov na ročníky, ale na cykly: prvý cyklus tvoria prváci až tretiaci, druhý štvrtáci až piataci a tretí šiestaci až deviataci. „Výhodou je možnosť prebrať učivo rýchlejšie či pomalšie podľa možností žiakov, no zároveň dáva školám do rúk možnosť organizovať vyučovanie a prerozdeliť ho do hodín podľa vlastných potrieb,“ tvrdí rezort školstva s tým, že obdobný systém funguje napríklad v Estónsku. Pri prvých ročníkoch myšlienku víta aj školský analytik Peter Zmeko. „Deti sa nachádzajú na rôznych vývojových stupňoch. V niektorých oblastiach môžu byť trochu popredu, v inej môžu zaostávať a to sa spriemeruje s vekom,“ vysvetlil pre HN. 

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte