8 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
denisee
Zaradenie do platovej triedy

Dobrý deň,

chcela by som sa spýtať, aké bude moje zaradenie do platovej triedy ako učiteľ na SŠ/ZŠ. Mám vyštudovane učiteľstvo akad. predmetov SJ-AJ a v roku 2014 som ukončila VŠ štúdium 3. stupňa (v odbore SJ). V rámci PhD. som mala 3-ročnú pedag. prax. a potom som 6 rokov pracovala vo svojom odbore ako učiteľ na ZŠ v zahraničí (Nórsku).

Ovplyvní tiež moja materská dovolenka (2 x 1 rok) uznané roky praxe?

Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

Maria Pavlikova
Zaradenie do platovej triedy

Vaše zaradenie do platovej triedy závisí od pedagogickej praxe po roku 2014. Ak nastupujete do školstva v súčasnosti, teda budú Vás zaraďovať podľa zákona č. 138/2019 Z. z., a to v súlade s § 30 ods. 1 písm. c) uvedeného zákona, ak ste boli 5 rokov ako samostatná učiteľka. Prax v rámci PhD. nie je pedagogická prax. Ako Vám započítajú prax v zahraničí a na základe akého dokladu je plne v kompetencii riaditeľa. Uvádzate príliš všeobecné údaje, na základe ktorých ja neviem zaujať stanovisko. Doba materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky sa do praxe pre zvýšenie platovej tarify započíta podľa § 6 ods.4 písm. c) a ods. 5 zákona č. 553/2003 Z. z.

denisee
Zaradenie do platovej triedy

Dobrý deň,
neviem, čo konkrétne potrebujete vedieť, môžem to, čo som napísala, ešte priblížiť.
Mgr. štúdium som ukončila v r. 2011 (Sl. jazyk-Ang. jazyk), ďalej som 3 roky pokračovala ako interná doktorandka. Počas tohto obdobia som publikovala, a zároveň učila na univerzite na katedre sl. jazyka, čo bolo uvádzané ako pedagogická prax. Okrem toho som (počas štúdia) učila aj v jazykových školách 2 roky a asi 4-5 mesiacov na ZŠ. PhD. štúdium som ukončila v r. 2014 a po ňom som odcestovala do zahraničia. V marci 2015 som v Nórsku nastúpila ako učiteľka na ZŠ (predpokladám ako samostatný učiteľ, keďže tu nie je odstupňované začínajúci, samostatný učiteľ a nemala som žiadneho uvadzajúceho učitela. Prax z jazykových škôl a univerzity mi tam bola zaratana).
V roku 2017 som bola 12 mesiacov na materskej/rodičovskej dovolenke, rovnako aj v roku 2019 s druhým dieťaťom. Pracovný pomer v Nórsku som teda mala 6 rokov (od r. 2015-2021 s 2-roč. 'prestavkou').
Stále neviem sama posúdiť, do ktorej platovej kategórie by som bola zaradená, ak by som od nového šk. roku 2021/22 nastúpila učiť vo svojom odbore na SŠ, príp. ZŠ na Slovensku.
Ráta sa mi VŠ 3. stupňa ako 1. atestačná skúška?
Koľko rokov praxe by som podľa nového zákona mohla mať uznaných? Resp. je možné, že mi pedag. prax zo zahraničia nebude vôbec uznaná, ak to neschváli konkrétny riaditeľ školy?
Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Zaradenie do platovej triedy

Vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa nie je pedagogická prax, započítanie doby materskej a rodičovskej dovolenky som Vám napísala. Ak Vám zamestnávateľ uzná prax v zahraničí podľa § 29 ods. 2 písm. d) zákona č. 138/2019 Z. z. a k tomu pripočítate prax v jazykových školách a vyjde Vám päť rokov, prípadne viac, tak sa uplatní § 30 ods. 1 písm. c) uvedeného zákona a môžete byť zaradená do 8. platovej triedy.

denisee
Zaradenie do platovej triedy

Ďakujem Vám pekne za odpoveď.
Ešte čo sa týka toho doktorandského štúdia, môžem si to dať uznať ako 1. atestáciu?

Maria Pavlikova
Zaradenie do platovej triedy

Ak Vám vyjde pedagogická prax tak ako som Vám napísala v predchádzajúcej odpovedi, tak zaradenie do 8. platovej triedy znamená uznanie vysokoškolského vzdelania tretieho stupňa ako náhradu atestácie. Vyplýva to z uvedených paragrafov zákona č. 138/2019 Z. z.

Barbora82
Štúdium PaedDr.

Dobrý deň. Chcem sa spýtať či sa berie štúdium PaedDr. ako náhrada za prvú atestáciu? Ďakujem

Maria Pavlikova
Štúdium PaedDr.

Ak ste štúdium PaedDr. ukončili do 30. 10. 2009 a v tom období ste mali 5 rokov pedagogickej praxe, tak sa Vám rigorózna skúška - štúdium PaedDr. uzná ak náhrada prvej kvalifikačnej skúšky - atestácie. Po tomto termíne sa náhrady kvalifikačných skúšok ani atestácii za štúdium PaedDr. neuznávajú.