Hrozia katastrofické scenáre aj v školstve

24.03.2020
Vzdelávanie a výchova

Prečítajte si prepis rozhovoru o aktuálnej situácii v školstve z Rádia Slovensko.

Hrozia katastrofické scenáre aj v školstve

Anna ŠÍPOŠOVÁ, moderátorka: Pre celosvetovú pandémiu koronavírusu hrozia katastrofické scenáre aj v školstve. Ak by sa naplnili tie najhoršie možné, deti by sa tento rok už do škôl vrátiť dokonca nemuseli. Nový minister školstva hovorí, že je na situáciu pripravený a stále sa drží myšlienky stihnúť koniec školského roka do 1. júla. Analytička vysvetľuje ako by sa mali na možnosť ďalšieho odkladu nástupu detí do škôl pripraviť školy a aj učitelia.

Oto VÁHOVSKÝ, redaktorAnalytička iniciatívy To dá rozum Petra Fridrichová si myslí, že ak sa naplní najhorší scenár, tak sa školy musia pripraviť na to, že sa školský rok nestihne ukončiť. Pedagógom radí, aby sa cez online vyučovanie viac zamerali na opakovanie učiva.

Petra FRIDRICHOVÁ, analytička "To dá rozum"Dohodnúť si na úrovni škôl v priebehu začiatku budúceho školského roka, približne v tom intervale dvoch, troch mesiacov, sa to učivo iným spôsobom rozloží.

Oto VÁHOVSKÝ, redaktor: Nový minister školstva Branislav Gröhling hovorí, že alfou a omegou je preňho rozhodnutie a postup Ústredného krízového štábu. Hovorí, že má pripravené 3 scenáre. Prvý má nateraz už nie celkom reálnym je, že školy zostanú zavreté iba plánované 2 týždne. Druhým je, že budú zatvorené aj naďalej. Branislav Gröhling hovorí, že v tomto prípade pripúšťa aj zrušenie písomného testovania deviatakov. To isté je podľa neho reálne aj v súvislosti s písomnými maturitami.

Branislav GRÖHLING, minister školstva SRAk budú školy zatvorené a vzdelávanie bude prerušené dlhšie, tak budeme sa musieť vysporiadať s externou časťou maturity. Tam sa opäť budem prikláňať k nejakému zrušeniu, ale nechcem predbiehať, musíme počkať na to rozhodnutie Ústredného štábu.

Oto VÁHOVSKÝ, redaktor: Iniciatíva To dá rozum hovorí, že vysoké školy môžu harmonogram akademického roka upravovať podľa potrieb. Korigovať však budú musieť zrejme aj termíny a kritériá prijatia na vysokej školy. Opäť analytička Petra Fridrichová.

Petra FRIDRICHOVÁ, analytička "To dá rozum":  Podmienky prijímania na vysoké školy sú rôzne. Niekde sú to talentové skúšky, niekde je to kombinácia talentových, ešte iných skúšok, niekde písomné pohovory, niekde ústne pohovory, každá škola to má inak a musí povedať, čo je pre ňu relevantné z hľadiska ukončovania stredoškolského štúdia.

Oto VÁHOVSKÝ, redaktor: Už teraz je jasné, že minimálne do konca marca sa študenti do škôl nevrátia. Nový minister však zatiaľ nepočíta s možnosťou, že by sa zrušili letné prázdniny, a zastáva možnosť, že by sa niektoré testovania priniesli skôr do prvého polroka nasledujúceho školského roka. Oto Váhovský, RTVS.

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte