Materské školy by sa v septembri mali otvoriť bez problémov, tvrdí predsedníčka Rady pre rozvoj materských škôl

17.08.2020
Zriaďovateľ

Materské školy by v septembri nemali mať problém s otvorením, pokiaľ v ich obci či meste bude priaznivá epidemiologická situácia.

Pre agentúru SITA to uviedla predsedníčka Rady pre rozvoj materských škôl Michaela Vargová. Poznamenala, že vhodné by bolo, ak by každý pristupoval k riešeniam v prípade druhej vlny racionálne a s rozvahou
Materské školy sú podľa Vargovej pripravené, majú nastavené pravidlá zabezpečovania dezinfekcie a bezpečnosti priestorov. Majú tiež dôveru v ministerstvo aj v Úrad verejného zdravotníctva, že nastavia metodiku tak, aby boli prípadné problémy či pochybnosti zvládnuteľné. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR plánuje 18. augusta predstaviť verejnosti podrobný plán opatrení v prípade druhej vlny šírenia ochorenia COVID-19. Na margo posledných usmernení ministerstva školstva Vargová uviedla, že boli postačujúce, no mali tendenciu celoplošne usmerňovať aj to, čo sa nedalo, napríklad odpočinok detí či stravovanie.
Za sporné Vargová považuje aj preberanie detí inými osobami ako učiteľom. Podľa nej sa preberanie detí inými osobami ako učiteľom „bije“ s vyhláškou o materskej škole, kde preberaním dieťaťa od rodiča preberá zaň učiteľ plnú zodpovednosť a do tohto procesu nesmie vstupovať ďalšia osoba. „Obmedzovať vstup rodičov do spoločných priestorov tiež nemá význam a už vôbec nie prvé dni či týždne pri nástupe, keď prebieha adaptácia. Učiteľka musí prebrať dieťa priamo od rodiča, dieťa sa má cítiť bezpečne každú jednu chvíľu, nemá ho hore dole po budove vodiť nejaká iná osoba,“ vysvetlila. Aj v prípade obmedzovania počtov detí v triedach by bolo potrebné tieto počty definovať podľa priestorových podmienok danej školy a urobiť by to mal regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zároveň dodala, že najlepšie by bolo, ak by k znižovaniu počtov nedošlo a materskú školu mohli navštevovať všetky deti.

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte