Únik mladých talentov do zahraničia pokračuje

07.01.2010
Vzdelávanie a výchova

V celej Českej republike študuje viac Slovákov ako na bratislavskej Univerzite Komenského. Upozornil na to bývalý minister školstva Ján Pišút. Neoficiálne odhady hovoria, že je ich už viac ako 20.000. Exminister predpokladá, že Slovensko takto prichádza o svoje talenty.

"Pre nich je to fajn, však sa dostali tam, kde chceli, myslia si, že majú viac otvorenú cestu do sveta. Keď sa pozriete na to, ako Slovensko zaobchádza so svojimi talentami, tak ja to vidím dosť smutne," komentoval Pišút, ktorý pôsobí v mimovládnej Akademickej rankingovej a ratingovej agentúre (ARRA). ARRA hodnotí kvalitu vysokého školstva na Slovensku.
      Podľa Pišúta každá univerzita zháňa čo najkvalitnejších ľudí, ale tých nie je nekonečno. Existuje odhad, že v Európe by sa zmestili len na zhruba dvesto univerzít, povedal.
      Zo Slovenska odchádza mnoho ľudí s vysokoškolským diplomom s tým, že doktorát si zamieria urobiť niekde do zahraničia. Vyhľadávajú najmä renomované školy.
      "Či sme vyvinuli dosť snahy, aby sa títo špičkoví ľudia vrátili domov, mám o tom pochybnosti," poznamenal Pišút s tým, že sa treba zamyslieť, aké podmienky vrátane finančných im vytvára ich krajina. Prijal by analýzu, ktorá by ukázala, ako sa "hospodári s týmito talentami". "Mám pocit, že by sme nedopadli dobre," konštatoval.
      V susednej ČR je podľa neho napríklad lepšie financovaný výskum a granty sú štyrikrát vyššie ako na Slovensku.
      "Netreba podceňovať ani faktor študentského života, ktorý je pre študentov veľmi dôležitý," doplnil Pišútov kolega z agentúry ARRA Michal Považan.
      Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) vlani na jeseň v školskom parlamentnom výbore vyhlásil, že nie je potrebné znižovať počty slovenských študentov, ktorí odchádzajú študovať na zahraničné vysoké školy. Podľa neho je však dôležité, aby sa vrátili. Rezort v tejto veci sľubuje vytváranie čo najlepších podmienok.
      Predsedníčka parlamentného školského výboru Tatiana Rosová z SDKÚ-DS vtedy podčiarkla, že nasilu držať tých, ktorí majú iné ambície, nie je potrebné.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte