Pozícia asistenta láka aj vysokoškolákov

16.11.2011
Prevádzka školy

Mladí ľudia vo veku od 17 do 24 rokov majú najväčší záujem o prácu v administratíve, potom nasleduje pozícia asistenta, predavača a čašníka. Vyplýva to zo štatistík pracovného portálu. Súvisí to predovšetkým s ukončeným vzdelaním, ktoré je u ľudí tejto kategórie zväčša iba stredoškolské.

„Pozícia administratívneho pracovníka však láka aj starších do 34 rokov. Napriek tomu, že väčšina týchto uchádzačov má už vysokú školu, veľmi často si hľadajú prácu na pozíciách, ktoré takéto vzdelanie nevyžadujú,“ povedala Ivana Molnárová.

Tridsaťročná Prešovčanka Martina Kovalčíková má síce ukončené vysokoškolské vzdelanie, ale pracuje ako asistentka. „Vysokú školu som si robila popri tom, ako som už pracovala v súkromnej spoločnosti, na pozícii asistent riaditeľa. Aj po skončení školy som ostala na tejto pozícii, pretože som si už vo firme zvykla a táto práca sa mi páči. Uvidíme, ako to bude ďalej, ale zatiaľ zostávam ako asistentka, necítim sa nejako menejcenná. Momentálne ani o lepšej práci neviem.“

Dvadsaťpäťročná Petra Krajňáková z Prešova skončila vysokú školu a momentálne je bez práce. Priznala sa nám, že na začiatok by vzala aj pozíciu asistenta: „Nemám prax a hoci by som teraz robila za nižší plat niekde v administratíve, radšej to vezmem, pretože niekde začať musím. Posielala som si už životopis aj na asistentské pozície do troch firiem, uvidíme, či sa niečo podarí. Pretože už sa mi stalo, že ani tam nevzali práve preto, že mám vysokú školu a na dané miesto stačí stredoškolské vzdelanie. Asi sa báli, žeby som ich po troch mesiacoch opustila.“

Zdroj: SITA (Korzár)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

Práca Asistenta bude maximum, ktoré väčšina VŠ nájde.
Dôvod: Vzdelanie sa stalo tovarom. Reklama nám núka všetko možné od výmyslu sveta. No - nekúpte to. A tak dopadlo aj vzdelanie. Dá sa ľahko kúpiť - a tým pádom ztratilo cenu, a ňs množstvom aj význam. Vo všeobecnosti platí gausova krivka. Skutočné VŠ vzdelanie môže mať 10 - možno 15% populácie. Dnes, keď sú trendy, aby VŠ vzdelanie malo 30, 40% populácie je jasné, že pre nich NEMOŽU EXISTOVAŤ pracovné pozície. V EU je nezamestnanosť od 10 do 25, 30%. Medzi mladými až 40% ( Španielsko ) Pri súčasných trendoch - znižovanie rozpočtových schodkov budú klesať aj pseudozamestnanie VŠ v štátnej, komunálnej administratíve.
Takže - kto je inteligentný, nájde si rozumné remeslo. Šikovné ruky budú vždy solídne zaplatené. Ostatní VŠ skončia ako čašníci, alebo u pokladne v marketoch. Medzi nami, úroveň niektorých VŠ ( aj vo svete ) stačí práve na takéto miesta.