Vzdelávanie a výchova

Bezpečnosť konzumácie potravinárskych aditív

Bezpečnosť konzumácie potravinárskych aditív
Potravinárske aditíva, čiže prídavné látky všeobecne známe ako éčka, sa pridávajú do potravín a hotových výrobkov jednak na zlepšenie senzorických vlastností — chuti, vône, farby, ale hlavne z technologických, prepravných a zo skladovacích dôvodov.

Mnohých potravín by sme sa bez týchto látok museli pre ich krátke obdobie trvanlivosti zriecť.

Číselný kód, začínajúci sa písmenom E, znamená, že prídavná látka prešla hodnotením výboru, ktorý je zriadený pri medzinárodnej organizácii Codex Alimentarius.

Pri hodnotení vhodností prísady sa vychádza z toxikologických štúdií a hodnotení účinkov látok na zdravie zvierat. Stanovia sa maximálne dávky, pri ktorých nie sú pozorované žiadne nepriaznivé účinky na
zdravie zvierat ani pri dlhodobom užívaní. Tie sa vydelia bezpečnostným faktorom a získa sa hodnota, ktorá je považovaná za maximálnu prípustnú dávku pre človeka.

Problém môže nastať v prípade častej konzumácie takýchto potravín, pretože bezpečnosť týchto látok je hodnotená jednotlivo a testy nezvažovali súhrnné hodnoty viacerých dávok počas dňa a tiež dosahy pri celoživotnom užívaní.

Viac éčok je vo výrobkoch z mäsa, v limonádach, pekárskych výrobkoch, lahôdkach a v produktoch s dlhšou trvanlivosťou, ktoré nie sú stabilizované pasterizáciou alebo sterilizáciou.

Použitie prídavných látok je zakázané v nespracovaných potravinách a veľmi obmedzené je ich používanie potravinách pre dojčatá, malé deti a v hotových jedlách.

Dusičnany či dusitany E 250, E 251, E 252 môžu byť u maličkých detí príčinou alimentárnej methemoglobinémie, látky na okyslenie môžu pôsobiť ako preháňadlá, E 220 — siričitany, ktoré sa používajú pri ošetrení sušeného ovocia, môžu vyvolať alergické reakcie, hnačky, bolesť hlavy, glutamát sodný E 621 nie je vhodný pre obsah soli a možnú alergickú reakciu.

Prídavné látky v našich potravinách sú kontrolované a v zásade ľudskému zdraviu neškodia, ale napriek tomu je potrebné preferovať jedlá z potravín čerstvých. Konzervované výrobky a instantné potraviny, v ktorých je prítomnosť éčok vyššia, sú určené len na príležitostnú konzumáciu.

Platí to hlavne vo výžive detí, u ktorých je zraniteľnosť nesprávnou výživou vyššia ako u dospelých.

Zásadne volíme čerstvé potraviny, skôr diétne pripravené, aby si dieťa nezvyklo na príliš výrazné chute jedál — slané, pikantné, a následne odmietalo tie potraviny, ktoré sú vzhľadom na jeho vek hodnotnejšie.

Charasteristiku skupiny é-čok a aký je pôvod a účinok potravinárskych aditív nájdete v publikácii Školské stravovanie v praxi.