Vzdelávanie a výchova
Biológia - Metabolizmus na vlastné oči alebo kvasinky "live"

Sú zodpovedné za tvorbu alkoholu a aromatických látok, ktoré dávajú vínu typickú chuť a vôňu. Vytvárajú plyn – oxid uhličitý, ktorý je výsledok dýchania a kvasenia. V prípade dýchania je cukor v prítomnosti kyslíka rozložený na oxid uhličitý a vodu C6H12O6 + 6 O2 → 6 H2O + 6 CO2.
V neprítomnosti kyslíka prebieha kvasenie, ktorého výsledkom je etanol a oxid uhličitý C6H12O6 →2C5H5OH + 2CO2.
Teraz už vieme, prečo kontaminácia muštu kvasinkami po istom čase vedie k výbuchom a vyrazeniu zátky z fľaše a tiež, prečo by mal vinár chodiť do pivnice so zažatou sviečkou.
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
![]() |
Pracovný list Kvasinky >> |