Vzdelávanie a výchova

Chémia - Čokoláda sa mení, látky sa menia

Chémia - Čokoláda sa mení, látky sa menia

Čokoláda má schopnosť kryštalizovať vo viacerých podobách, môžeme povedať, že je polymorfná (poly znamená mnoho a morphé tvar). Pochopenie fyzikálno-chemických vlastností čokolády spočíva vo vlastnostiach kakaového masla, ktoré je hlavnou zložkou kvalitnej čokolády. Tuhá čokoláda je jeho kryštalická forma obohatená rôznymi prísadami. Doteraz vedci identifikovali šesť rôznych kryštalických foriem kakaového masla.

Pripravili sme pre vás pracovný list zameraný na skúmanie čokolády a fyzikálno-chemických zmien.

Tematický celok: 
Úvod do štúdia chémie
Fyzikálna a chemická zmena
 
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Navrhnúť spôsob, ako odlíšiť fyzikálne zmeny od zmien chemických.
 
Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy:
Fyzika:Vlastnosti látok. Fyzikálne zmeny.
Svet práce: Praktická činnosť (bezpečnosť pri práci)
Osobnostný a sociálny rozvoj
 
Čokoláda sa mení, látky sa menia >>