Vzdelávanie a výchova

Chémia - Faraónove hady

Chémia - Faraónove hady
Pokus Faraónove hady možno urobiť z vecí, ktoré sú bežne dostupné. Je zaujímavé sledovať, ako z malej kôpky vyrastajú a krútia sa čierne hady. Pri pečení koláča dávame bežne do cesta sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok a po upečení (samozrejme v tých vydarených prípadoch) vidíme, že nám trochu vyrástlo. Naše hady vznikali podobným spôsobom...

Tematický celok:
• Prírodné látky - Sacharidy

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Vymenovať atómy prvkov, ktoré tvoria sacharidy.
• Poznať vlastnosti sacharidov.
• Poznať zásady bezpečnej práce v chemickom laboratóriu.
• Poznať horenie ako chemický dej.
• Vymenovať príklady horľavých a nehorľavých látok.
• Poznať vzorec etanolu.
• Poznať najdôležitejšie vlastnosti etanolu.
 

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Fyzika: Stanovenie energetickej hodnoty potravín formou ich spaľovania
Svet práce: Praktická činnosť (bezpečnosť pri práci)
Osobnostný a sociálny rozvoj

Pomôcky: nehorľavá podložka, kryštálový cukor, popol, lieh (alebo pevný lieh), sóda bikarbóna, zapaľovač alebo zápalky.

Postup:
1. Na nehorľavú podložku nasypeme popol, ktorý navlhčíme liehom. (Ak použijeme pevný lieh, postačí nakrájať ho na malé kúsky.)
2. Zmiešame tri polievkove lyžice kryštálového cukru s jednou lyžicou sódy bikarbóny.
3. Zmes sódy a cukru nasypeme na popol s liehom.
4. Zmes zapálime a pozorujeme.

Vysvetlenie: Oheň, z popola a liehu, zahrieva cukor, z ktorého vznikne karamel a ten spolu s oxidom uhličitým vytvára penu. CO2 vznikol tepelným rozkladom sódy bikarbóny (hydrogenuhličitan sodný).


Karamel na vzduchu rýchlo tuhne (tak vznikajú hady). Ak by sme chceli urýchliť rast hada, pripravíme zmes cukor:sóda v pomere 3:2.

Autor: raabe