Vzdelávanie a výchova
Deti v školách vraj kŕmia aj hydinou od priekupníkov
Ako totiž upozorňuje, hoci jedálne hovoria o tom, že nakupujú slovenskú hydinu, nie vždy je tomu tak. Podľa neho často školské zariadenia siahajú po poľskej, či brazílskej hydine. „Ten podiel, ktorý berú od slovenských hydinárov je nízky. Väčšinu berú od priekupníkov, ktorí ponúkajú najmä zahraničnú hydinu,“ tvrdí Molnár.
Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár aj preto naďalej varuje, aby sa Slováci vyhýbali takýmto výrobkom a dali prednosť overenej domácej kvalite. Ako totiž pripomína, Výskumný ústav veterinársky nevylúčil riziko konzumovania potravín, ktoré Poliaci takto posolili. „Tieto ťažké kovy sa usadzujú v kostiach a môžu spôsobiť až zlyhanie obličiek. Odporúčame preto spotrebiteľom, aby nekupovali poľské hydinové mäso. Vo veľkej miere sa totiž k nám dovážalo nastreknuté s roztokmi s vysokým percentom soli,“ upozorňuje Molnár. V tejto súvislosti dáva do pozornosti aj podiel slovenskej hydiny a výrobkov z nej na pultoch slovenských obchodov.
Kým podiel hydiny je necelých 53 percent, pri hydinových výrobkoch je takmer 65 percent. A po viacerých škandáloch s poľskými či nemeckými vajíčkami, stúpol podiel slovenských na približne 87 percent. Najviac slovenskej hydiny - viac ako 93 percent pritom zákazník nájde v obchodnej sieti Lidl. V rovnakých obchodoch však nájdete aj najmenšie percento - 6,25 percenta, hydinových výrobkov s pečiatkou Made in Slovakia. Vyrovnanejší pomer tak nájde nakupujúci v sieti CBA, ktorá má na pultoch takmer 65 percent slovenskej hydiny a 100 percent výrobkov z nej. V Tescu zase nájdete necelých 56 percent domácej hydiny a viac ako 88 percent hydinových výrobkov.
Po aférach s poľskými vajcami však stúpol podiel slovenských vajec na obchodných regáloch. V súčasnosti tento podiel dosahuje takmer 87 percent.
Zdroj: SITA (aktualne.sk)