Prevádzka školy
Hrhovské deti budú samy piecť chlieb
Deti sa chlebu venujú takmer na každej vyučovacej hodine. Kalkulujú náklady potrebné na jeho výrobu, na angličtine prekladajú články o chlebe, na slovenčine tvoria recepty. V rámci informatiky vypracúvajú grafické prezentácie o chlebe. V týchto dňoch budú mať v škole ochutnávku.
Na jar začnú stavať
„Pre projekt sme sa rozhodli aj kvôli tomu, že Spišský Hrhov je známy prezentáciou remesiel. Okrem toho rodičia niektorých našich žiakov pracujú ako živnostníci, deti oboznámime aj s ekonomickou stránkou takejto práce. Žiaci teda nadobudnú základné vedomosti o podnikaní,“ vysvetlil riaditeľ školy Peter Strážik. Na jar do školy príde odborník na stavbu pecí. Sponzor už dokonca škole daroval sto kíl múky a ostatné suroviny potrebné na pečenie.
Upečú aj rómsky chlieb
Každá národnosť má v pečení chleba svoje špecifiká, v Spišskom Hrhove sa nechcú preto zamerať len na ten tradičný slovenský. Jedna z miestnych žien im príde upiecť aj takzvaný rómsky chlieb, ktorý je veľmi jednoduchý. „Volajú ho marikle a potrebné sú len úplne základné suroviny, ako múka, voda, soľ a droždie,“ uviedol riaditeľ školy. Na nový projekt sa tešia aj deti. „Páči sa mi, ako na hodine literatúry skladáme vlastné básničky o chlebe,“ povedala nám Michaela Dluhošová.
Emil Školník zase dúfa, že si vyskúša samotné pečenie chleba. „Najradšej mám chlieb s maslom a uhorkou. Verím, že chlieb, ktorý upečieme, bude chutiť tak dobre ako ten z obchodu,“ povedal nám tento piatak. Matúš Jánošík je skôr technický typ a zaujíma ho preto samotná stavba pece. „Ak sa bude dať, rád by som pri tom aj pomáhal,“ poznamenal.
Zdroj: SITA (Korzár)