Vzdelávanie a výchova
Hygienické požiadavky na manipuláciu s ovocím a zeleninou

Pri skladovaní a podávaní čerstvého aj spracovaného ovocia a zeleniny je v škole nevyhnutné dodržiavať hygienické požiadavky podľa osobitného predpisu:
a) zabezpečovať skladovanie čerstvého aj spracovaného ovocia a zeleniny tak, aby bola zachovaná ich zdravotná neškodnosť, kvalita a biologická hodnota,
b) konzumovať čerstvé aj spracované ovocie a zeleninu v deň dodania do školy, najneskôr do 24 hodín od dodania do školy a skladovať ju v chladných priestoroch s teplotou skladových priestorov neprevyšujúcou 4 °C, ak čas, spôsob uskladnenia a spotreby nie sú na obale uvedené inak. Čerstvé aj spracované ovocie a zelenina sa nesmú podávať, ak vykazujú zmeny farby, chuti, vône alebo konzistencie.
Pri podávaní čerstvého aj spracovaného ovocia a zeleniny je nevyhnutné vytvárať podmienky, ktoré zohľadňujú požiadavky na estetické a hygienické prostredie a kultúru spoločného stravovania.
Nezabúdajte, že podávaním, úpravou ovocia a zeleniny a čiastočne aj skladovaním vzniká odpad, preto je potrebné spôsob s jeho nakladaním zapracovať do prevádzkového poriadku školy.
V prevádzkovom poriadku potom treba uvádzať:
• subjekt, ktorý zabezpečuje Program ovocie a zelenina do škôl – škola alebo zariadenie školského stravovania,
• meno a funkciu zamestnanca, ktorý zabezpečuje
Program ovocie a zelenina do škôl,
• spôsob prihlasovania a odhlasovania,
• výšku poplatkov podľa sortimentu ovocia a zeleniny,
• iné špecifi ká.
Poznámka: osobitný predpis - výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR č. 981/1996-100, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu SR (oznámenie č. 195/1996 Z. z.).
Vybrané z publikácie Nové právo v školskej praxi.