Vzdelávanie a výchova
Hygienické požiadavky na stravovacie zariadenia pre deti a mládež

Túto dôležitú a neoddeliteľnú činnosť súčasného školstva zabezpečujú zariadenia spoločného stravovania.
Spoločným stravovaním sa rozumie stravovanie väčšieho počtu osôb mimo domácnosti, kedy sa vykonáva výroba, príprava a podávanie pokrmov a nápojov, vrátane podávania pokrmov a nápojov pri hromadných akciách (napr. športových podujatiach).
Zariadenie spoločného stravovania musí vyhovovať všetkým hygienickým požiadavkám, ako aj požiadavkám na zamedzenie vzniku a šírenia alimentárnych nákaz a otráv z požívatín.
Poznáme v zásade dva systémy spoločného stravovania:
• spoločné stravovanie otvorené – reštauračný typ stravovania,
• spoločné stravovanie uzavreté – nemocničné a školské stravovanie.
Úlohou spoločného stravovania je poskytovať energeticky a biologicky, chuťovo a vzhľadovo vyhovujúce a zdravotne neškodné pokrmy a nápoje v hygienicky bezchybnom prostredí. Spoločné stravovanie má aj výchovné poslanie – vedie deti k osvojovaniu si správnych výživových a hygienických návykov a ku kultúre stolovania.
Spoločné stravovanie detí a mládeže kladie vzhľadom na väčšiu vnímavosť detského a dorastového organizmu zvýšené nároky na hygienické a protiepidemické zabezpečenie a prísne dodržiavanie všetkých hygienicko- epidemiologických zásad prevádzky.
Normatívy upravené vo vyhláške MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách zariadenia spoločného stravovania a vyhláške MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež:
• režim stravovania a pitný režim v zariadení pre deti a mládež (§ 8 ods. 1 a 2 Legislatíva MZ SR č. 527/2007 Z. z.),
• sortiment tovaru v bufetoch, automatoch a iných formách ambulantného predaja v zariadení pre deti a mládež (§ 8 ods. 3 písm. a) Legislatíva MZ SR č. 527/2007 Z. z.),
• individuálne donášanie stravy žiakom a deťom do školského stravovacieho zariadenia (§ 8 ods. 3 písm. b) Legislatíva MZ SR č. 527/2007 Z. z.),
• spôsob poskytovania stravovacích služieb verejnosti v jedálni (§ 8 ods. 5 Legislatíva MZ SR č. 527/2007 Z. z., § 140 zákona č. 245/2008 Z. z.).
Hygienické požiadavky:
1. Umiestnenie stravovacieho zariadenia
2. Technický stav objektu
3. Voda
4. Podlahy
5. Steny a stropy
6. Výmena vzduchu
7. Osvetlenie
8. Vykurovanie
9. Preventívne opatrenia na zamedzenie vnikaniu hlodavcov a hmyzu
10. Odpad
11. Začatie prevádzky
12. Výkon epidemiologicky závažnej činnosti
13. Dokumentácia
14. Osoby, ktoré zabezpečujú stravovanie detí a mládeže
15. Dodržiavanie zásad osobnej hygieny
Podrobný popis jednotlivých požiadaviek nájdete v júnovej aktualizácii publikácie Poradca riaditeľa školy.