Vzdelávanie a výchova

Jazýčky európskych detí

Načo je hrdosť na národné jedlá, keď sa deti rozutekajú k hamburgerom a hranolčekom? Keď namiesto poctivo pripraveného jedla radšej zhltnú fast food globalizovanej chute?

Aj to je jeden z dôvodov projektu Food Culture Exchange. Zapojené krajiny v ňom zastupuje vždy jedna základná škola, za Slovensko sa na sprostredkovaní informácií o našej gastronómii zúčastňuje Základná škola Jozefa Dérera v Malackách. „Hlavným cieľom je predstaviť dejiny stravovacích návykov a jedál vo svete a motivovať k zdravej výžive.

Žiaci spolupracujú so zahraničnými kamarátmi na určených úlohách, niektorí priamo na zahraničných školách,“ popisuje projekt pedagogička Milada Kristínová. Malí Taliani, Poliaci, Slovinci a Španieli už majú návštevu Malaciek za sebou. Rozdelení do klubov varili pod vedením executive chefa hotela Austria Trend v Bratislave Jozefa Klubníka, šéfkuchára hotela Matyšák Branislava Križana i Jaroslava Žideka kapustovú a hríbovú polievku, strapačky, jahňacie mäso, pirohy, kuracinu i špeciality z bravčového mäsa. Jazýčky štyridsiatich detí a ich pedagógov sa oboznamovali so slovenskými jedlami, šéfkuchári im medzitým rozprávali o chutiach nášho národa. „Spoznávajú gastronómiu cudzích krajín – a často aj tej vlastnej. Získavajú vzťah k iným európskym krajinám a spomienky na takýto spoločný kulinársky zážitok si nesú do dospelosti. Zároveň sa učia kultúre stravovania, ako sa stoluje, ako sa varí,“ hovorí J. Klubnik, ktorý považuje projekt za vynikajúcu myšlienku.

Zdroj: SITA (Profit)