Kaleidoskop – október 2019
Dobrý deň ☺,
vedeli ste, že prvé cestoviny do Talianska údajne priviezol Marco Polo, keď sa v roku 1271 vrátil z Číny? A že svetový deň cestovín pripadá na 25. októbra sa slávi od roku 1998? Inicioval ho Taliansky zväz výrobcov cestovín a Zväz výrobcov cestovín v Európskej Únii na zasadnutí v Neapoli, s cieľom podporiť ich konzumáciu a najmä poukázať na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní.
Minulý tok boli hlavné oslavy 20. výročia prekvapivo v Dubaji, organizovala ich Medzinárodná organizácia cestovín (IPO).
Dobrú chuť (k našim úlohám aj experimentom).
Tím redakcie
Biológia - Semolina
Je pšeničná krupica pripravená z tvrdozrnnej pšenice (Triticum durum). Používa sa najmä na výrobu kvalitných cestovín, ktorá sa nerozvárajú, majú vyššiu nutričnú hodnotu a nižší glykemický index. V pracovnom liste sme sa zamerali na pšenicu a spolu s ňou aj iné obilniny, poznáte ich?
Tematický celok:
☞ Rastliny
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Fyzika - Cestoviny
Vedeli ste, že ich vznik sa datuje do čias pred naším letopočtom? Taliansko? Čína? Blízky Východ? Kto ich vynašiel? Najstaršia písomná zmienka pochádza z Číny, z obdobia vlády dynastie East Han v rokoch 25 - 220 p.n.l. Najstarší archeologický nález pochádza tiež z Číny, zo severozápadu. Vek misky žltých cestovín sa odhaduje na 4 000 rokov. Čo klasika? Naše rezance alebo slížiky? Predstavte si, že ako prví ich výrobu zdokumentovali Nemci v 13. storočí.
Máte radi špagety? Ak áno, skúste si náš vedecký experiment.
Tematický celok: Svetlo
☞ Sila a pohyb. Práca. Energia
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
☞ Vedieť vysvetliť silu ako mieru vzájomného pôsobenia telies.
☞ Znázorniť sily v konkrétnej situácii a určiť telesá, na ktoré tieto sily pôsobia.
Stiahnite si dokument
Chémia - Múka
Získava sa z obilia mletím. Triedi sa podľa veľkosti častíc, množstva minerálnych látok a druhu použitého obilia. Múka hrubá zlatý klas sa používa najmä na výrobu cestovín, múka polohrubá výberová na múčniky z kysnutého cesta, cestovín a koláčov, múka hladká špeciál 00 Extra na piškótové korpusy, bábovku alebo bublaninu múka hladká T650 na pečenie pšeničného chleba.
Tematický celok
☞ Zlúčeniny uhlíka
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Matematika - Koľko cm majú…
Vedeli ste, že aj veľkosť cestovín sa riadi istými pravidlami? Napríklad Fettucine sú 3 až 5 mm široké rezance (vhodné sú k smotanovej omáčke s hubami). Podobajú sa na nich Pappardelle, bývajú stočené do klbka a široké asi 1 cm. Ich okraj býva hladký alebo zvlnený. A čo Lazane? Ich rozmer je 2,5 x 8 sme (nezabudnite výborné sú zapečené, prekladané mäsovou alebo zeleninovou plnkou a bešamelom).
Nie, pravítko nepotrebujete, nebudeme merať cestoviny. Pripravili sme pri vás dva príklady, ktoré majú spoločnú jednu surovinu nevyhnutnú na výrobu cestovín.
Tematický celok:
☞ Slovné úlohy
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Prírodoveda - Zloženie cestovín
Základnou surovinou je múka a voda. Najmä od kvality múky sa potom odráža aj celková nutričná hodnota cestovín. Tie vyrobené z celozrnnej, obsahujú aj minerály a vitamíny skupiny B. Podľa obsahu vajec delíme cestoviny na bezvaječné, jednovaječné, dvojvaječné a viacvaječné. Viete o tom, že cestoviny vedia tancovať? Nie? Poďme na to…
Tematický celok:
☞ · Neživá príroda a skúmanie prírodných javov
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
☞ že, látky môžu byť v troch skupenstvách - tuhé, kvapalné a plynné,
☞ že, niektoré látky plávajú vo vode, iné klesajú ku dnu,
☞ navrhnúť postup, ako z neplávajúceho predmetu vytvoriť plávajúci a naopak,
☞ o že predmety sa javia na vzduchu ťažšie ako vo vode.