Kaleidoskop – október 2022
Dobrý deň alebo dobrú chuť?
Októbrový Kaleidoskop bude sladký (pevne veríme, že sme ho nepresladili). Inšpirovali sme sa 14. októbrom – Medzinárodným dňom dezertov. Je to ten magický deň v roku, kedy sa nepočítajú kalórie. Vedeli ste, že slovo dezert pochádza z francúzštiny a znamená „vyčistiť/upratať stôl“. Je to z toho dôvodu, že dezert býva servírovaný po hlavnom jedle, ktoré by malo byť zo stola upratané. Pevne veríme, že si októbrový kaleidoskop vychutnáte...
Biológia - Sladká chuť
Vedeli ste, že vnímanie sladkej chute na konci jazyka je dôležité aj v súvislosti s evolúciou? Naši predkovia takto vedeli rozoznať príjemnú sladkú chuť od často nebezpečnej horkej. Takto rozoznávali jedlé od jedovatého. Zvyčajne, čo je sladké, to je jedlé a zároveň dostatočne bohaté na energiu a schopné poskytnúť telu potrebné výživu. Okrem toho sladká chuť upokojuje a tlmí bolesť.
Pracovný list, ktorý sme si pre vás pripravili, sa zameriava na skúmanie vnímania chute na jazyku.
Tematický celok:
☞ Človek a jeho telo
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Fyzika - Zmrzlina
Viete čo je sladoľad? Alebo mrazivo? Mrazené? Mražené? Mrazennuo? Napovieme, ide o to isté ... Nič? Žiaden nápad? A čo vám hovorí zmrzka?
Teraz je jasné, o čom bude reč. Ak by sme ju mali oficiálne definovať tak, ako je to uvedené v encyklopédiách, dočítali by sme sa, že je to mrazená pochutina (mrazený cukrárenský výrobok) z mlieka, cukru, dochucovacích prostriedkov, farbiva homogenizovaný šľahaním a zároveň zmrazovaním.
Zmrzlina lieči... odporúča sa konzumovať pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri nechutenstve a problémoch s prehĺtaním ☺️
Dali by ste si? Zmrzlinu? Z nášho pracovného listu?
Tematický celok
☞ Skúmanie vlastností kvapalín, plynov, tuhých látok a telies
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Chémia - Med
Nie je jednoduché určiť, odkedy ľudia využívali med. Najstaršie správy o tom, že ľudia jedli med a používali vosk, sa datujú pred 10 000 rokmi, naznačujú to prehistorické kresby v jaskyniach.
Dokonca v Španielsku, v Pavúčej jaskyni (La Araña) boli nájdené kresby, ktoré dokladujú istú formu včelárstva realizovanú asi pred 7 000 rokmi. Starovekí Egypťania boli dokázateľne zručnými včelármi, používali hlinené úle už 4 000 rokov pred nl.
Med je jednou z najstarších zložiek ľudskej potravy, ľudia si pochutnávali na mede skôr ako vedeli zasiať a zožať vlastné obilie.
Práve na sladučký med sme sa zamerali aj v našom pracovnom liste, zaexperimentujte si s nami a dozviete sa o ňom o niečo viac.
Tematický celok
☞ Látky a ich vlastnosti
☞ Premeny látok
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Matematika - Najlepší koláč na svete
Poznáte Kvæfjordkake? ... ešte raz si to zopakujeme Kvæfjordkake. Asi nie. ...je to najlepší koláč na svete, takto sa oficiálne v Nórsku nazýva. Ide o kombináciu krehkého snehového cesta s opečenými mandľovými lupienkami, cesto je plnené vanilkovým krémom a tradične býva ozdobený čerstvými jahodami. Naozaj lahodná kombinácia, len málokto tomuto dezertu odolá. „Ochutnajte“ náš pracovný list, sme si istí, že sa vám zapáči a zachutí vám.
Tematický celok:
☞ Desatinné čísla, počtové výkony (operácie) s desatinnými číslami
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
Stiahnite si dokument
Prírodoveda - Lízanka alebo lízatko?
Ide o roksovú cukrovinku, ktorá sa konzumuje lízaním alebo cucaním. Býva umiestnená na tyčinke z plastu, dreva alebo lisovaného papiera. Môže obsahovať náplň alebo žuvačku. Vedeli ste, že lízanky vyrábané z lisovanej buvolej kože slúžia ako doplnkové krmivo pre psov? Slúžia k tréningu – posilneniu žuvacích svalov. Takže lízanka alebo lízatko? Gramaticky je správne lízanka. Lízanku si vyrobíme aj v našom pracovnom liste.
Tematický celok:
☞ Neživá príroda a skúmanie prírodných javov
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: