17 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
daniela daniela
kvalifikačné predpoklady podľa novej vyhlášky z 15.1.2020

Dobrý deň, chcela by som vedieť či podľa novej vyhlášky o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov, by mi mal byť ako učiteľke v materskej škole uznané aj Mgr. vzdelanie v odbore: učiteľstvo a pedagogické vedy, program:učiteľ pre primárne vzdelávanie. Vo vyhláške je totiž uvedené : požadované vzdelanie 2. stupňa -vzdelanie uvedené v 1. diele a) II. časti okrem bodu 2, kde je uvedené toto moje vzdelanie.
Mám aj VŠ 1. stupňa v odbore a programe predškolská a elementárna pedagogika. ďakujem

Maria Pavlikova
kvalifikačné predpoklady podľa novej vyhlášky

Vyhláška o kvalifikačných predpokladoch priniesla niektoré zmeny v uznaní vzdelania ako požadovaného. Je to tak aj pri učiteľkách materskej školy. Hlavne, ak je učiteľka kvalifikovaná na úrovni bakalárskeho vzdelania, uznáva sa aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré nie je zamerané na učiteľstvo v materských školách. Ak máte štátne skúšky z predškolskej pedagogiky, tak ste kvalifikovaná, ale ak sú štátne skúšky iného zamerania ja Vám nemôžem napísať, že ste kvalifikovaná. Za zaradenie zodpovedá zamestnávateľ.

JanaFryvaldska
kvalifikačné predpoklady podľa novej vyhlášky

Dobrý deň. Rada by som sa spýtala ohľadom novej vyhlášky, či som správne pochopila, že ak pracujem v špeciálnej materskej škole a mám vyštudovanú špeciálnu pedagogiku a pedagogiku mentálne postihnutých druhého stupňa, platí pre mňa tiež doplnenie si vzdelania v oblasti predškolskej pedagogiky? Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom Frývaldská

Bukovinska
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,
chcela by som sa veľmi pekne spýtať, či podľa novej vyhlášky č.173/2023 Z.z. o kvalifikačných predpokladoch PZ a OZ budem kvalifikovaná učiť odborné predmety na SOŠ odbor kuchár a čašník.
Mám vyštudovaný II. stupeň magisterského štúdia v študijnom programe: Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy v odbore: Učiteľstvo ekonomických predmetov. Mám štátnice z Didaktiky profesijných predmetov, Makroekonómie, Mikroekonómie. Taktiež mám výučné listy v odbore kuchár a čašník/servírka a tiež Osvedčenie o profesijnej kvalifikácií cukrár. V septembri mám štátnice na Vysokej škole hotelovej ekonomickej.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady posudzuje v súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. riaditeľ, ktorý posúdi zhodu obsahu získaného vzdelania s obsahom školského vzdelávacieho programu. Podobne je to uvedené aj v § 3 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. Predpokladám, že ste boli kvalifikovaná podľa vyhlášky č. 1/2020 Z. z. a budete kvalifikovaná j teraz. V kvalifikačných predpokladoch nenastali zásadné zmeny.

Bukovinska
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,

ďakujem Vám za odpoveď. Ja prechádzam od septembra z MOV na odborného učiteľa. Podľa novej vyhlášky č.173/2023 príloha č.1, IV. časť- učiteľ strednej školy, body 234-244 kde ide o nové body vo vyhláške sa domnievam, že budem kvalifikovaná. A potrebujem konkrétnu odpoveď.
Ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,
inú odpoveď Vám neviem napísať. Body 234 - 244 sa Vás netýkajú. Ospravedlňujem sa, ak sa mýlim.

Bukovinska
Kvalifikačné predpoklady

Prosím Vás pekne a koho sa týkaju tieto body. Ide o nové body vo vyhláške.
Ďakujem za odpoveď

mvozar
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň pani Pavlíková,

chcel by som sa Vás spýtať, či spĺňam kvalifikačné predpoklady na riaditeľa ZŠ podľa zákona 138 Z.z?
Podľa vypísaného výberového konania by som mal by som mal spĺňať nasledujúce:
- kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti v príslušnej kategórii alebo v podkategórii pedagogického zamestnanca alebo v príslušnej kategórii odborného zamestnanca v súlade so zákonom č. 138/2019 Z.z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov podľa Vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,

- najmenej 5 rokov pedagogickej činnosti podľa § 3 ods. 5 zákona č. 596/2003 Z.z.

- splnenie podmienky zaradenia do kariérneho stupňa samostatný pedagogický zamestnanec § 39 zákona č. 138/2019 Z.z.,

Jeden rok som pracoval ako učiteľ informatiky na gymnáziu. Ostatnú časť pedagogickej praxe (3 roky ako interný doktorand + 18 rokov ako odborný asistent) som absolvoval na katedre informatiky na univerzite, kde som okrem denných a externých študentov vyučoval aj študentov rozširujúceho štúdia. Mám titul PhD. z Teórie vyučovania informatiky.

Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň,
neviem, na základe čoho mám posúdiť kvalifikačné predpoklady ....... Jeden rok ako učiteľ informatiky nestačí, treba najmenej päť rokov pedagogickej praxe v regionálnom školstve. Prax na vysokej škole ani počas doktorandského štúdia nie je pedagogická prax podľa § 6 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. V podstate nespĺňate ani jednu podmienku na zaradenie do výberového konania na funkciu riaditeľa základnej školy. Podmienky výberového konania sa obyčajne stanovujú podľa § 39 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z.

mvozar
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň,

ďakujem vám za odpoveď, avšak po preštudovaní si zákona 138 si myslím, že :

- podľa § 6 ods. 1 pís. b) zákona č. 138/2019 (Pracovnou činnosťou pedagogického zamestnanca sa rozumejú činnosti, ktorými sa uskutočňuje program vzdelávania pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov (ďalej len „program vzdelávania“))

Učil som a viedol záverečné práce aj študentov rozširujúceho štúdia, ktorí sú pedagogický zamestnanci. Nespĺňam podmienky pedagogickej praxe ani podľa tohto bodu?

- podľa § 29 ods. 1 pís. e) zákona č. 138/2019 by som mal byť zaradený do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec, nakoľko ak pedagogický alebo odborný zamestnanec vykonával činnosť vysokoškolského učiteľa alebo výskumného pracovníka najmenej päť rokov v študijnom odbore, ktorý súvisí s
1. výkonom pracovnej činnosti v príslušnej kategórii alebo v podkategórii pedagogického zamestnanca,
2. výkonom pracovnej činnosti v príslušnej kategórii odborného zamestnanca alebo
3. obsahom aprobačných predmetov, ak ide o učiteľa.
Nespĺňam teda ani tento bod?

Ešte raz ďakujem za Váš čas.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň,
podľa § 6 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. "pracovnou činnosťou pedagogického zamestnanca sa rozumejú a) priama výchovno-vzdelávacia činnosť, ktorou sa uskutočňuje školský vzdelávací program". Tento sa na vysokej škole neuskutočňuje. Zaradenie podľa § 29 ods. 1 písm. e) zákona č. 138/2019 Z. z. neviem posúdiť, pretože ste ani na moju žiadosť Vaše vzdelanie neuviedli a neviem posúdiť Vašu činnosť na vysokej škole. Plnenie kvalifikačných predpokladov podľa § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. posudzuje zamestnávateľ, ak sa jedná o riaditeľa plnenie posudzuje zriaďovateľ, ktorý bude pri otváraní obálok. Cieľom mojich odpovedí nie je zabrániť Vám prihlásiť sa do výberového konania.

mvozar
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň,

ja si Vaše odpovede vážim, ďakujem Vám za ne a nemyslím si, že by ste ma chceli odradiť, ale chcem mať v tom úplne jasno.
Moje vzdelanie som písal už v prvej otázke, tak ho napíšem ešte raz:
štúdium:
- Mgr. - učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov Matematika-Informatika v r. 2001
- PhD. - v odbore 11-81-9 Teória vyučovania informatiky v r. 2009
prax:
- 1 rok Gymnázium - vyučovanie informatiky
- 18 rokov odborný asistent na katedre informatiky UKF v Nitre - vyučovanie informatických predmetov študentov učiteľského štúdia Informatika v aprobácii, študentov aplikovanej informatiky a tiež študentov rozširujúceho štúdia. Ďalej som vyučoval aj v rámci projektu IT Akadémia a som aj spoluautorom niektorých vytvorených materiálov v rámci tohto projektu. K práci odb. asistenta patrí aj vedenie záverečných práca ako na bakalárskom, tak aj magisterskom štúdiu a tiež publikačná činnosť a práca na pedagogických a vedeckých projektoch.

Spĺňam prosím Vás podľa uvedeného § 29 ods. 1 písm. e) zákona č. 138/2019 Z. z. ?

Mal by som však ešte otázku. V § 6 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. "pracovnou činnosťou pedagogického zamestnanca sa rozumejú a) priama výchovno-vzdelávacia činnosť, ktorou sa uskutočňuje školský vzdelávací program", ako ste napísali, ale hneď v ďalšom bode § 6 ods. 1 písm. b) zákona č. 138/2019 Z. z. sa píše, že "Pracovnou činnosťou pedagogického zamestnanca sa rozumejú činnosti, ktorými sa uskutočňuje program vzdelávania pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov (ďalej len „program vzdelávania“)".

Je teda nevyhnutné spĺňať všetky body tohto paragrafu, alebo postačuje jeden?

Zriaďovateľ pri otváraní obálok posúdil moje kvalifikačné predpoklady a na výberové konanie som bol pozvaný. Avšak na základe odporučenia inšpektorky prítomnej na výberovom konaní som bol z výberového konania vylúčený práve kvôli tomu, že vraj nespĺňam kvalifikačné predpoklady. Preto si chcem toto všetko overiť, či toto rozhodnutie bolo zákonne správne.

romanst
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň,
školská inšpektorka postupovala zákonne, pretože nespĺňate 5 rokov pedagogickej praxe v regionálnom školstve podľa § 3 ods. 5 zákona 596/2003 Z. z.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady na riaditeľa základnej školy

Dobrý deň,
až teraz ste napísali vzdelanie. Chcem Vás ubezpečiť, že zákon č. 138/2019 Z. z. ovládam do tej miery, že si dovoľujem písať stanoviská za ktorými si stojím. Posudzovaniu kvalifikačných predpokladov sa venujem viac ako 20 rokov. Nič iné Vám neviem napísať ako v prvej odpovedi. Nedá sa vybrať zo zákona písmenko alebo časť paragrafu.

Gabikako
kvalifikačné predpoklady riaditeľa ZŠ s MŠ

Dobrý deň, prosím, spĺňa pedagóg podľa uvedených informácií kvalifikačné predpoklady pre riaditeľa ZŠ s MŠ? Samostatný pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou, 12 - ročná pedagogická prax, VŠ II. stupňa - ľudské zdroje a personálny manažment, doplňujúce pedagogické štúdium, adaptačné vzdelávanie, 1. atestácia, rozširujúce štúdium predprimárneho vzdelávania, základný program funkčného vzdelávania (rozširujúce prebieha). Neviem, či si správne vykladám zákon, keď má pedagóg rozširujúce predprimárne vzdelanie (mal by úväzok) a ZŠ má aj MŠ, či musí mať aj primárne vzdelanie? Preto by som poprosila o objasnenie. Vopred ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
kvalifikačné predpoklady riaditeľa ZŠ s MŠ

Dobrý deň,
Váš učiteľ je kvalifikovaný ako učiteľ materskej školy a môže sa uchádzať o funkciu riaditeľa ZŠ s MŠ. Tejto vete nerozumiem. "Neviem, či si správne vykladám zákon, keď má pedagóg rozširujúce predprimárne vzdelanie (mal by úväzok) a ZŠ má aj MŠ, či musí mať aj primárne vzdelanie?" Máte na mysli, ak je kvalifikovaný pre materskú školu, či musí byť kvalifikovaný aj pre základnú školu ?, teda pre obidve zložky. Nie, je len jeden riaditeľ pre obidve organizačné zložky. Ale v prípade, že bude učiť v ZŠ je nekvalifikovaný.