7 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Maria Vassova
Kvalifikačné predpoklady podľa vyhlášky 173/2023

Dobrý deň,
prosím Vás o radu, ako máme správne zaradiť do platovej triedy a kariérového stupňa pedagogického zamestnanca, ktorý bude vyučovať predmet fyzika na gymnáziu.
Má vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v študijnom odbore Energetické a silnoprúdové inžinierstvo (TU, Fakulta elektrotechniky a informatiky) ukončené v roku 1999. V roku 2000 ukončil DPŠ zamerané na odborné elektrotechnické predmety a výpočtovú techniku. V roku 2010 ukončil rozširujúce štúdium matematiky, a v roku 2015 vykonal II. atestáciu na tému IKT vo výučbe matematiky.
Môžeme ho zaradiť ako samostatného pedagogického zamestnanca do 7. platovej triedy, môžeme uznať, že spĺňa kvalifikačné predpoklady na základe Vyhlášky č. 173/2023 o kvalifikačných predpokladoch PZ a OZ, bod 132 (vzdelanie získané podľa predpisov účinných do 31.3.2002, študijný odbor technického zamerania obsahovo zameraný na príslušný predmet), prípadne môžeme uznať, že spĺňa kvalifikačné predpoklady na vyučovanie predmetu fyzika podľa podľa niektorého iného bodu danej vyhlášky?
Predpokladám, že rozširujúce štúdium matematiky a II. atestáciu mu nemôžeme uznať, keďže nebude učiť matematiku vôbec, bude mať čiastočný úväzok na 12 hodín fyziky.
Ďakujem pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady podľa vyhlášky 173/2023

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady na vyučovanie jednotlivých predmetov na stredných školách sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, IV. časť. Konkrétne na vyučovanie fyziky v bode 10, ktorý nespĺňa, rovnako ani Vami uvádzaný 132 bod, (študijný odbor technického zamerania obsahovo zameraný na príslušný predmet) kde nie je fyzika ani spomínaná. Na vyučovanie fyziky nespĺňa kvalifikačné predpoklady a nemá ani doplňujúce pedagogické štúdium na vyučovanie predmetu fyzika, tým sa neposudzuje ani prvá ani druhá atestácia. Bude zaradený do 6. platovej triedy. Nezabudli ste uviesť nejaké vzdelanie ? Prečo bude učiť fyziku, keď má kvalifikáciu na viacero iných predmetov a mohol by byť zaradený až do 9. platovej triedy.

Maria Vassova
Kvalifikačné predpoklady

Ďakujem za odpoveď. Bude učiť fyziku zatiaľ od 1.2.2024 do konca školského roka, za kolegu, ktorý dal nečakane výpoveď a nikoho iného sme tak narýchlo nezohnali. Na škole kde učí je samozrejme zaradený do 9. platovej triedy, no my hľadáme možnosť, či by sme ho nemohli zaradiť aspoň do 7.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,
i napriek tomu, že uzatváranie dohôd o prácach mimo pracovného pomeru v školstve nie je to pravé, možno v tomto prípade by sa dala upraviť odmena aspoň do výšky 7. platovej triedy.

Maria Vassova
Práca na dohodu

Dobrý deň,
áno, aj možnosť práce na dohodu sme zvažovali, ale ako píšte v školstve to nie je to pravé, keďže ide o pravidelnú činnosť. Môžem sa ale predsa opýtať, či sa u učiteľa zamestnaného na dohodu počíta do pracovnej činnosti aj čas mimo priamej výchovno-vzdelávacej činnosti, teda aj čas na ostatné činnosti súvisiace s jeho prácou? Ak sa nemýlim, tak na zamestnancov na dohodu sa zákon o PZ zamestnancoch č. 138/2019 nevzťahuje... mohli by sme teda v prípade, že by sme šli do dohody o pracovnej činnosti počítať, že ak u nás bude učiť týždenne 12 hodín v trvaní 45 minút, tak je to 9 riadnych 60 minútových hodín, teda bude splnená podmienka, že práca na dohodu môže byť max. 10 hodín na týždeň?

Maria Pavlikova
Práca na dohodu

Dobrý deň,
to je práve to, že pri práci na dohodu sa nezohľadňujú ostatné činnosti. Ak bude učiť max. 10 hodín týždenne, napíšete 10 hodín, 12 nemôže učiť. Odmenu mu stanovte tak, aby mal pokryté hodiny a aj ostatné činnosti.

Maria Vassova
Práca na dohodu

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede.