Legislatíva
Tvrdšie normy pre jedálne

„V spolupráci s rezortom zdravotníctva a s rezortom pôdohospodárstva pripravujeme taký model, aby mohli vedúce školských jedální nakupovať čo najviac výrobkov od lokálnych producentov a samozrejme lokálnej výroby,“ povedala Beáta DUPAĽOVÁ, hovorkyňa ministerstva školstva.
Dnes do škôl zabezpečuje tovar buď zriaďovateľ cez verejné obstarávanie, alebo menšie školy si produkty nakupujú priamo sami. V tom prípade za potraviny zodpovedajú vedúce školských jedální. Rezort školstva chce, aby to tak bolo na všetkých školách. To sa im nepáči.
„Salmonelove mäso, veď predsa tá vedúca do toho nevidí,“ povedala Zuzana HEĽGOTTOVÁ, vedúca školskej jedálne, ZŠ Mierová v Bratislave. Rovnako aj Jolana POKORNÁ, vedúca školskej jedálne, Hotelovej akadémie Mikovíniho tvrdí: „Mali by byť sprísnené kontroly u dodávateľov, pretože my sa už spoliehame na dodávateľov s tým, že mäso bude v poriadku, čerstvé.“
Podľa marcového prieskumu Únie hydinárov sa len 17 percent slovenských výrobkov dostáva do školských jedální. Jedným z dôvodov môžu byť aj podmienky verejného obstarávania. „Súčasťou obstarávania je hydinové mäso spolu s mrazenou zeleninou, mrazenými rybami, čiže všetky tieto tri tovarové položky spolu, čo slovenskí spracovatelia hydiny nedokážu dodať, pretože vyrábajú buď hydinové mäso,“ povedal Daniel MOLNÁR, Únia hydinárov Slovenska.
Podľa predsedu slovenských hydinárov by k vyššej úrovni kvality jedál v školských zariadeniach prispeli nové podmienky pri verejnom obstarávaní a tiež to, ak by do škôl bola dodávaná len chladená hydina s trvanlivosťou maximálne 5 dní.
Zdroj: TA3
Štítky: ministerstvo školstva