Legislatíva

Novela školského zákona môže bufety vytlačiť zo škôl

Novela školského zákona môže bufety vytlačiť zo škôl
Zo školských bufetov chcú vytlačiť pečivo aj keksy. Keď sa zmenší ponuka potravín v bufetoch, viaceré nemusia prežiť.

Na prešovskej strednej škole si prenajíma bufet pani Magdaléna. Najviac predáva bagety, rožky, lúpačky a plnené koláče. Tiež keksy, čokolády a lízanky, z nápojov minerálku a džúsy. „Ovocie nepredávam, vyžaduje si to splniť sprísnené hygienické pravidlá,“ vraví.

Keď prejde novela školského zákona, ktorú presadzuje poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová, predaj pečiva a keksov, ale aj hot-dogov či palaciniek sa v školských bufetoch zakáže. Ostane v nich ovocie a zelenina, jogurty a nesladená minerálka.

„Nebude čo predávať,“ myslí si bufetárka z Prešova. Už teraz pritom podľa nej nie je prevádzka bufetu v škole atraktívne podnikanie. „Odchádzam do dôchodku, ponúkam odstúpenie bufetu, ale nikto ho nechce,“ sťažuje sa.

Po schválení novely, ktorá by mala platiť od januára budúceho roka, by mohli skončiť mnohé školské bufety. Nebudú mať čo predávať, pretože o to, čo im zákon povolí, deti nemusia mať záujem. Z nižších tržieb bufety nevyžijú.

Teraz nemôžu školské bufety predávať nápoje s obsahom kofeínu a chinínu, tabakové a alkoholické výrobky. K nim by mali pribudnúť cukrovinky, nanuky, ochutené minerálky, pečivo či bagety.

Zmajkovičová predpokladá, že jej novela tento mesiac prejde. „Obezita detí je pliaga, ktorá sa rozmohla na celom svete,“ hovorí. Problém vidí najmä v prevahe sladených nápojov, vyprážaných jedál a fastfoodových pokrmov. „Nevidím rada, keď v školskej jedálni dodržujú zásady zdravého stravovania a o pár metrov ďalej škola nainštaluje automat plný nevhodných potravín,“ vraví. Dodala, že návrh konzultovala s odborníkmi na výživu z ministerstva školstva a iných inštitúcií.

Pečivo sa zákazu nevyhne
Potravinárska komora upozorňuje, že sa zakáže aj predaj potravín, ktoré sa nedajú považovať za nezdravé, napríklad celozrnného pečiva či makovky. V školách sa totiž zakáže predaj potravín, ktoré majú viac ako 1,5 gramu soli na 100 gramov hmotnosti. Soľ sa pritom pridáva do slaného aj do sladkého pečiva.
Vojtech Gottschall z Cechu cukrárov a pekárov vysvetľuje, že aj jemné pečivo má zvyčajne obsah soli nad touto hranicou. Kým v minulosti bola norma pre pečivo s obsahom soli do 1,5 percenta, dnes je už do dvoch percent.  Jemné pečivo ako makovky nesplnia ani požiadavku aspoň tretiny ovocnej alebo mliečnej zložky. V bufetoch pritom patria k najžiadanejšiemu sortimentu.

Týmto zákazom sa neobmedzí spotreba niektorých potravín, ich predaj sa totiž presunie z bufetov do predajní blízko škôl, tvrdí prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay. Argumentuje tým, že podobné obmedzenie v Rumunsku a Maďarsku neviedlo k poklesu odbytu cukroviniek, predaj sa presunul inam v ich blízkosti. „Ak sa dieťa nestihne ráno najesť doma, čo si bude môcť kúpiť v školskom bufete, ak sa v ňom nebude predávať syr, chlieb a pečivo?“ pýta sa. Odborník na výživu Peter Minárik odporúča, aby sa v bufetoch ponúkali zdravé a obľúbené potraviny v rovnováhe. „Deti budú aj tak kupovať to, čo majú rady,“ myslí si a tvrdí, že štát by mal podporovať zdravú výživu cenovou politikou, nie zákazmi.

Zdroj: SME