Prevádzka školy
Prírodoveda - Hnednutie jabĺk

Ak krájame alebo strúhame jablká, narúšajú sa tým ohraničenie bunkových organel. Ich obsah sa zmieša s bunkovými šťavami. V prípade hnednutia (jabĺk alebo banánov) sa uvoľňuje enzým fenoloxidáza. Tá oxiduje aminokyselinu tyrozín a iné rastlinné fenoly, ktoré ďalej reagujú až na hnedý melanín.
Pripravili sme si pre Vás pracovný list zameraný na zabraňovanie hnednutiu ovocia.
Tematický celok:
● Semená
● Vlastnosti látok a zmeny vlastností látok
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
● Vie vysvetliť, že látky sa menia.
Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy:
Osobnostný a sociálny rozvoj
![]() |
Jabĺčko sa mení... >> |