Vzdelávanie a výchova
Prírodoveda - "Nekockový" cukor

V potrave máme viditeľný cukor – ten, ktorým si prisladíme čaj alebo sú ním pocukrované buchty. Veľké množstvo cukru, ktoré zjeme, je však skryté. Vedeli ste, že téglik ovocného jogurtu obsahuje až päť kociek cukru, alebo že veľká fľaša broskyňového ľadového čaju obsahuje 45 kociek cukru?
Pripravili sme pre vás zaujímavý a jednoduchý návod, ako si vyrobiť vlastný kockový, vlastne tak trošku aj „nekockový“ cukor. Žiaci si v tejto aktivite utvrdia vedomosti o základných vlastnostiach cukru – o jeho kryštalickosti a rozpustnosti vo vode.
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
Pomôcky: kryštálový cukor (biely alebo hnedý), voda, pohár, miska, kávová lyžička, formy na ľad
Postup:
1. Do misky nasypeme približne polovicu hrnčeka cukru.
2. Postupne po lyžičkách pridávame vodu a miešame.
3. Vodu pridávame, kým sa cukor nespojí do hmoty, ktorá „drží spolu“.
4. Treba si dávať dobrý pozor, aby sa cukor úplne nerozpustil.
5. Zmes cukru a vody poriadne natlačíme vo formičiek.
6. Cukor s vodou necháme vo formičkách uschnúť, najlepšie do nasledujúceho dňa.
7. Z foriem vyberieme náš „nekockový“ cukor.
8. Cukrové tvary môžeme použiť do čaju alebo zabaliť ako darček.
Poznámka: Vodu, ktorú pridávame do cukru, môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom. Tvary, ktoré tak vyrobíme, budú pekne sfarbené.
Inšpirácie: marthastewart.com a skiptomylou.org
Ste učiteľ prírodovedných predmetov?Prihláste sa na odber bezplatného mesačníka zasielaného e-mailom Kaleidoskop prírodných vied >> |
![]() |