Diéta pri ochoreniach žlčníka a pankreasu
V odbornom nakladateľstve RAABE Slovensko práve vychádza kniha známeho gastroenterológa Petra Minárika s receptami a vzorovými jedálničkami výživovej poradkyne Evy Blaho, ktorá prináša potrebné odporúčania nielen tým, čo trpia niektorým z ochorení žlčníka a pankreasu, ale aj tým, čo chcú týmto ochoreniam predísť, prípadne chcú minimalizovať následky svojich občasných „zakopnutí“.
„Dlhodobé skúsenosti v klinickej práci potvrdzujú, že pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady, týkajúce sa diétneho stravovania a liečebnej výživy. K tomu kontrastuje fakt, že publikácií v slovenskom jazyku, venujúcich sa tejto problematike je na našom trhu už dlhodobo nedostatok," hovorí Mgr. Mira Schrimpelová, konateľka odborného nakladateľstva RAABE Slovenska.
Ako dodala, publikácia okrem dôležitých poznatkov o ochoreniach a žlčníka a pankreasu o diagnostike a ich liečbe, obsahuje aj pokyny k diétnemu stravovaniu. Čitateľom pomôže:
• vybrať si vhodný druh potravín,
• určiť si ich množstvo,
• vybrať si adekvátnu tepelnú prípravu pri jednotlivých typoch diét.
Súčasťou knihy je vyše 100 receptov. Ide o:
• raňajkové jedlá ako sú nátierky, kaše a palacinky,
• polievky,
• šaláty,
• jedlá z mäsa a rýb,
• chutné dezerty a
• rozmanité prílohy k jedlám.
Každý recept obsahuje informáciu o vhodnosti pre konkrétnu diétu (podľa množstva použitého tuku). „Prípravu jedál sme otestovali v škole varenia – Radosť variť v bratislavskom Poluse a všetky recepty dopĺňanú autentické fotografie Stanky Melcherovej," dodáva Mira Schrimpelová.
Súčasťou receptovej časti sú aj vzorové jedálne lístky a prehľadná tabuľka s energetickými hodnotami jedál.
Viac o novinke sa dočítate TU.
Komentáre