Škola a rodina
Týka sa vás celiakia? Zbystrite pozornosť.

Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme viac než 23 000 celiatikov? Keďže jedinou správnou liečbou je pre nich bezlepková diéta, je naozaj nanajvýš dôležité, aby sa vedeli stravovať v súlade so svojím ochorením. S cieľom naučiť každého celiatika zorientovať sa vo všetkých chorobách vyvolaných neznášanlivosťou lepku, vychádza v nakladateľstve RAABE novinka: Bezlepková diéta.
Celiakia je geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná permanentná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade.
Neadekvátna a súčasne poškodzujúca imunitná reakcia vedie ku chronickému zápalu sliznice tenkého čreva a alterácii imunitného systému v tejto oblasti. Podstata vzniku celiakie je teda imunologicko-biochemická.
Imunitný systém jedinca s celiakiou veľmi senzitívne reaguje na prítomnosť obilných bielkovín, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu alebo nezodpovedajú bielkovine ľudského organizmu. Dochádza k atrofii slizničných klkov, prehlbovaniu krýpt a k nahromadeniu zápalových buniek, čo sa prejavuje v narušení látkového metabolizmu a iných patologických zmenách, ktorými sa celiakia môže prejaviť.
Kniha Bezlepková diéta pomáha pacientom zorientovať sa v možných zdrojoch zakázaných obilnín, ale taktiež vo výbere širokého spektra kvalitných potravín s obsahom vhodných živín a vlákniny. Navyše obsahuje viac ako 100 receptov, ktoré sú pre celiatikov veľkou pomocou v každodennom a hlavne bezpečnom stravovaní. Naučí aj správne čítať etikety potravín.
Vychádza ako súčasť úspešnej edície diét v RAABE, ktoré majú spoločného menovateľa MUDr. Petra Minárika, známeho gastroenterológa. Autormi novinky sú:
- MUDr. JARMILA KABÁTOVÁ, PhD. / Gastroenterologička s dlhoročnou praxou s liečbou celiakie
- ING. JARMILA KABÁTOVÁ, ml. / Nutričná terapeutka
- EVA BLAHO / Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.
• Najnovšie poznatky o diagnostike a liečbe
• Zoznam potravín rizikových a vhodných pre celiatika
• Prehľady rizík nedodržiavania bezlepkovej diéty a naopak pozitívny dopad dodržiavania bezlepkovej diéty na zdravie celiatika
• Rady, ktoré živiny je potrebné doplniť pri bezlepkovej diéte
• Odporúčania, ako sa zorientovať pri nákupe v potravinách, ako čítať etikety a ako im rozumieť
• Viac ako 100 veľmi chutných receptov pre celiatikov s fotografiami
Viac informácií o knihe nájdete TU.
Chcete si prečítať článok až do konca?
Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre získanie benefitov Školského portálu
Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:
- denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
- informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
- kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
- námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
- odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
- prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
- ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
- aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
- súťaže o zaujímavé ceny,
- prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.