Aplikácia princípov k materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie – revízia 2021
Aplikácia princípov k materiálno-spotrebným normám a receptúram
pre školské stravovanie – revízia 2021
Marta Hlavatá, Mgr. Ľudmila Očenášová
- Úvod
- Čo je cieľom revízie MSN?
- Výroba jedál podľa MSN a receptúr pre školské stravovanie
- Zrušené MSN s účinnosťou od 1. septembra 2021
- Sú MSN záväzné?
- Praktická aplikácia MSN a receptúr
- Čo je základnou požiadavkou zavedenia MSN do praxe?
- Pre aké skupiny stravníkov sú MSN vypracované ?
- Finančné pásma – náklady na nákup
- Odporúčané výživové dávky pre deti a mládež
- Vybrané výživové faktory a percentuálne zastúpenie výživových dávok pre deti a mládež
- Vyhodnotenie plnenia OVD
- Odporúčané výživové dávky pre športovcov
- Všeobecné princípy aplikácie MSN
- Ako postupovať pri príprave jedál a nápojov
- Špecifické princípy aplikácie
- Prípustné zámeny potravín
- Úprava hmotnosti potravinových komodít
- Priemerné straty a odpady vzniknuté čistením a krájaním niektorých potravín
- Zvýšenie hmotnosti vybraných potravín varením, dusením
- Receptúry s obmedzením*
- Zoznam receptúr s obmedzením
1. Úvod
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ“) s cieľom zabezpečiť deťom a žiakom prístup k nutrične vyváženým pokrmom a výchovu k zdravej výžive vydáva podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov materiálno-spotrebné normy a receptúry, pre školské stravovanie (ďalej len „MSN“) a aplikáciu princípov k materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie (ďalej len „aplikácia MSN“).
- Čo je cieľom revízie MSN?
- Zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru,
- obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania na oleji,
- používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky,
- zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia od regionálnych výrobcov a pestovateľov,
- doplniť do MSN zdravšie receptúry.
Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia november 2021.
Zdroj: raabe.sk