Čím je prospešné mlieko?
Mlieko obsahuje všetkých 14 minerálnych látok potrebných vo výžive človeka. Osobitne dôležitý je vysoký obsah vápnika a fosforu v priaznivom pomere.

Vzájomná väzba týchto minerálov sa považuje vo výžive za esenciálnu pre tvorbu kostí a zubov, kde je lokalizovaných 99 % vápnika a 85 % fosforu z celkového obsahu v organizme. Z mlieka a mliečnych výrobkov získava človek až 56 % svojej potreby vápnika. Pre ilustráciu, zo zeleniny len cca 11 % a z obilnín 10. Odporúčaná dávka vápnika sa v našej populácii plní len na 50 až 70 %. Deficitný prívod má nepriaznivý vplyv na vývoj kostry a zubov u detí a mládeže a prejavuje sa čoraz častejšie osteoporózou nielen vo vyššom, ale už v strednom veku. Odborníci zistili, že u žien, ktoré udávali v mladosti pravidelné pitie mlieka, bola hustota kostí vyššia ako u žien, ktoré ho pili nepravidelne. Samotné množstvo nebolo až také podstatné, ako pravidelnosť jeho príjmu. Významnou obsahovou zložkou mlieka je vitamín B2, ktorého je možné získať z mlieka a jeho výrobkov až 32 %.
V sto gramoch neodstredeného mlieka sa nachádza: 3,3 g bielkoviny, 3,7 g tuku, 4,7 g sacharidov, 14 mg cholesterolu, 120 mg vápnika, 93 mg fosforu, 12 mg horčíka, 3,5 mg draslíka, 2,2 mg sodíka, 65 g železa, 42 g zinku, 0,01 až 0,08 mg (kolíše podľa sezonity) vitamínu A, 0,09 mg vitamínu E, 0,05 mg vitamínu B1, 0,15 až 0,35 mg vitamínu B2. Z bielkovín mlieka dominuje kazeín (82 %), laktalbumín a laktoglobulín (12 %). Biologická hodnota mliečnych bielkovín je vôbec najvyššia, až 98 % sa využije v prospech organizmu. V kazeíne je viazaná prevažná časť aminokyselín mlieka a tiež vápnik. Laktalbumín a laktoglobulín svojím zložením sú veľmi podobné krvným bielkovinám.
Mliečny cukor laktóza je ľahko stráviteľný a dobrý zdroj energie. Skladá sa z glukózy a galaktózy. Pre detský organizmus je zvlášť významná zložka galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív, priaznivo ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty, a navyše priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, pohyb čriev a absorpciu minerálov vápnika, horčíka a fosforu. Mliečny tuk v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť. Aj napriek všeobecne vysokému príjmu tukov v našej populácii (38 % celodenného energetického príjmu oproti odporúčaným 28), kde podiel živočíšnych tukov predstavuje 70 %, je vhodné z živočíšnych tukov preferovať tuk z rýb a mliečny tuk. Jeho konzumácia je potrebná aj z dôvodu obsahu v tuku rozpustných vitamínov A, D, E, K. S konzumáciou tukov súvisí aj problematika cholesterolu. Výskumy poukazujú na pozitívny vplyv voľných iónov vápnika z mlieka a mliečnych výrobkov na znižovanie obsahu cholesterolu v krvi.
Dospelí sa obávajú mlieka práve pre jeho obsah cholesterolu a celkového tuku a argumentujú zvýšením rizika aterosklerózy. Ak však odborníci porovnali výsledky epidemiologického výskumu z hornatej oblasti s mliečnym a obilninovým charakterom stravy s nížinatou oblasťou s vyšším príjmom kalórií, tukov a bielkovín z prevažne mäsitej a tukovej stravy, zistili v hornatej oblasti podstatne nižší výskyt rizikových príznakov aterosklerózy.
Pretože moderné trendy vo výžive vyžadujú zníženie príjmu nasýtených tukov a cholesterolu, výrobcovia stále rozširujú výrobu nízkotučných druhov mliek a mliečnych výrobkov. Pri odtučnení mlieka na 2 % sa napríklad zníži energetický obsah o 22 %, obsah cholesterolu o 43 % a obsah celkového tuku klesne na 48 %. Mliečneho tuku sa však najmä u detí nemusíme obávať, a preto by mali konzumovať mlieko a mliečne výrobky plnotučné, respektíve polotučné. Len u detí s pozitívnou anamnézou, resp. s poruchou lipidového metabolizmu treba byť opatrnejší.
Chcete si prečítať článok až do konca?
Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre získanie benefitov Školského portálu
Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:
- denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
- informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
- kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
- námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
- odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
- prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
- ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
- aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
- súťaže o zaujímavé ceny,
- prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.