Citrusové plody v stravovaní detí a hygiena školských stravovacích zariadení
Citrusy majú v stravovaní detí svoje nezastupiteľné miesto. Ideálny čas pre prvé zoznámenie sa s citrusmi u detí je okolo jedného roku veku. Potrebné je začínať opatrne, napríklad len s jednou lyžičkou pomarančovej šťavy. Citrusy totiž môžu vyvolať alergiu a je dobré vyskúšať, či dieťa nie je na citrusové ovocie alergické.
Citrusové plody sú bohaté najmä na obsah vitamínu C, čiže kyseliny askorbovej, ktorá posilňuje obranyschopnosť organizmu, podporuje tvorbu kolagénu, ktorý sa podieľa na stavbe spojivového tkaniva a pomáha pri hojení najrôznejších poranení. Citrónová šťava obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektíny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápnik, dvojmocné železo a ďalšie stopové a minerálne prvky. Citrón predovšetkým obsahuje tzv. flavonoidy s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré preventívne pôsobia proti kardiovaskulárnym chorobám a rakovinovému bujneniu. Citróny tiež pomáhajú odkysľovať organizmus.
Hygienické zásady pri príprave stravy a nápojov
Príprava nápojov a pokrmov v zariadeniach školského stravovania musí rešpektovať všeobecné hygienické zásady, vyplývajúce z platnej legislatívy. Pri príprave nápojov a pokrmov s použitím citrusových plodov je potrebné vychádzať z vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania a podľa prílohy č. 1 citovanej vyhlášky využívať oddelené priestory na hrubú a čistú prípravovňu, ktoré musia byť v závislosti od počtu podávaných jedál priestorovo alebo stavebne oddelené.
Uplatnenie v praxi
Výroba pokrmov a nápojov podlieha zásadám správnej výrobnej praxe (HACCP). Vyplýva to z článku 5 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín. V zmysle uvedeného sa požaduje, aby prevádzkovatelia stravovacích zariadení, ktoré pripravujú pokrmy pre deti a mládež, určili, zaviedli a trvale uplatňovali postup založený na zásadách analýzy nebezpečenstva a stanovenia kritických kontrolných bodov s ich kontrolou (Hazard Analysis and Critical Control Points – HACCP). Tento systém je súčasťou zásad správnej výrobnej praxe.
O systéme výrobnej praxe, spôsobe skladovanie , kritických kontrolných bodoch a mnohom ďalšom sa môžete dočítať v mesačníku Škola a stravovanie.
O systéme výrobnej praxe, spôsobe skladovanie , kritických kontrolných bodoch a mnohom ďalšom sa môžete dočítať v mesačníku Škola a stravovanie.