Druhy diét aplikované v zariadeniach školského stravovania
V školských jedálňach sa stravujú aj deti s rôznymi stravovacími obmedzeniami či alergiami. V súčasnosti stúpa počet detí s potravinovými intoleranciami, ktoré potrebujú určitý typ stravovania. Medzi takéto deti patria aj deti s diabetom. Prečítajte si, ako má vyzerať strava diabetika typu I.
1. Diabetická diéta (diabetes I. typu)
Diéta detského diabetika je zdravá strava s regulovaným príjmom sacharidov, dôležité je rovnomerné rozdelenie príjmu potravín, najmä potravín s vyšším obsahom sacharidov.
Odporúčané technologické úpravy pokrmov:
- varenie,
- dusenie,
- pečenie.
Vhodné potraviny:
- polievky bez zahustenia zápražkou,
- mäso – všetky druhy okrem tučných mias, hydina, ryby, králičie, teľacie, chudé hovädzie a bravčové mäso,
- tuky uprednostňujeme rastlinné,
- omáčky, prívarky – predovšetkým zeleninové, málo zahustené mukou,
- prílohy – zemiaky v rôznej úprave, ryža, cestoviny v zníženej dávke,
- zelenina so zníženým obsahom cukru – karfiol, zeler, chren, uhorky, reďkovky, hlávkový šalát, špenát, paprika, brokolica,
- ovocie – jablká, jahody, marhule, slivky, hrušky, grepy, pomaranče, vodný melón, kompóty nesladené alebo s označením dia,
- vláknina má priaznivé účinky, viaže na seba cukor, zabraňuje vysokému vzostupu glykémie,
- múku uprednostňujeme tmavú celozrnnú,
- nápoje nesladené.
Autor: Ing. Silvia Tokárová
Zdroj: raabe.sk