Éčka – prídavné látky v potravinách

V jedálňach vám prechádza rukami množstvo potravín. Podľa nových predpisov musí byť na nich uvedené ich zloženie. Na mnohých z nich čítate kódy E100, E220 a iné. Tajomné „éčka“ sú zdrojom mnohých pochybností. Niektorí tvrdia, že spôsobujú rakovinu, iní hovoria, že je to iba nové označenie pre látky, ktoré ste predtým bežne používali.

Bezpečnosť potravín je kontrolovaná a legislatívne zaistená v štátoch Európskej únie (EÚ), aj u nás, vrátane zapojenia medzinárodných systémov rýchlej výstrahy pre potraviny a krmivá (RASFF). Rozhodujúcu legislatívu, ktorá v súčasnosti zaručuje zdravotnú nezávadnosť a bezpečnosť potravín, vydáva EÚ. Zahŕňa pravidlá hygieny, limity kontaminujúcich látok a potravinárskych prídavných látok (aditív) a hygienické požiadavky na predmety prichádzajúce do styku s potravinami (obaly potravín, potravinárske stroje, nádoby, náradia a i.). Kontrolu nad dodržiavaním všetkých predpisov zaisťuje Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. Pri aditívnych látkach pretrvávajú určité obavy, ktoré sú stále vyvolávané viacerými nepodloženými faktami o zdravotných rizikách látok označených na obaloch písmenom E. V dnešnej dobe sa s aditívami dostávame do kontaktu denne, z dôvodu ich výskytu v takmer každej potravine. Rozdeľujeme ich do jednotlivých kategórií podľa funkcie, ktorú v potravinách zastupujú. Farbivá sa primiešavajú kvôli obnoveniu a zvýrazneniu farby, sladidlá na zvýšenie sladivosti, iné aditíva na zakonzervovanie (konzervačné látky), zvýraznenie chuti (zvýrazňovače chuti a vône) alebo na predĺženie trvanlivosti (antioxidanty).

Čo znamená kód E
Prítomnosť týchto látok musí byť uvedená na obale potraviny v zostupnom poradí podľa toho, v akom množstve sú v potravine obsiahnuté. Musí tam byť uvedený názov látky alebo jej číselný kód E s trojmiestnym číslom. Je to kód, ktorým je látka označovaná jednotne na celom svete. Pri niektorých látkach je nutné uviesť aj názov kategórie, do ktorej patrí. Ak látka môže vykazovať nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, musí byť táto skutočnosť uvedená na obale.

Skupiny prídavných látok
Prvú kategóriu prídavných látok – farbivá, rozdeľujeme do troch skupín, konkrétne prírodné farbivá (živočíšne, rastlinné, minerálne), syntetické identické s prírodnými farbivami a syntetické farbivá. Výskumníci sú toho názoru, že potraviny, ktoré nie sú „obohatené“ o farbivá, alebo ak nemajú intenzívnu farbu charakteristickú pre danú potravinu, nie sú také chutné a príťažlivé pre spotrebiteľa ako ostatné potraviny. Výhodami prírodných farbív je, že sú súčasťou každodennej potravy a väčšinou sú pre zdravie neškodné. 

...

Zostávajúci časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 6/2024.

 

Zdroj: Ing. Oskar Šajgalík