Hygienické požiadavky na zariadenia školského stravovania
Požiadavky na školské stravovacie zariadenia sú legislatívne zakotvené v právnych predpisoch viacerých rezortov – školstva, pôdohospodárstva a zdravotníctva.
Hygienické požiadavky podľa vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania (ďalej len „vyhl. MZ SR č. 533/2007 Z. z.“) uvádza podrobnosti o hygienických požiadavkách, ktorými sú:
• stavebno-technické riešenie,
• priestorové usporiadanie,
• vybavenie,
• vnútorné členenie prevádzky zariadení spoločného stravovania,
• požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov,
• požiadavky na výživovú hodnotu pokrmov,
• požiadavky na postup pri odbere vzoriek hotových pokrmov a pri ich uchovávaní,
• požiadavky na obsah dokumentácie o odobratých vzorkách,
• požiadavky na dodržiavanie osobnej hygieny a dodržiavanie hygienických požiadaviek zamestnancami zariadenia.
Priestorové usporiadanie a vnútorné členenie
V zmysle § 2 vyhl. MZ SR č. 533/2007 Z. z. musí priestorové usporiadanie a vnútorné členenie zariadenia spoločného stravovania vytvárať podmienky na:
• čistenie a dezinfekciu,
• zabránenie hromadeniu nečistoty, styku s toxickými materiálmi, vytváraniu kondenzačnej vody a rastu plesní na povrchoch,
• ochranu proti krížovej kontaminácii medzi pracovnými operáciami alebo počas pracovných operácií s potravinami a pokrmami, technologickými zariadeniami, prívodom vzduchu alebo pohybom zamestnancov a so zdrojmi vonkajšej kontaminácie,
• hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov.
Prevádzky zariadenia spoločného stravovania musia byť stavebne oddelené alebo prevádzkovo oddelené podľa počtu pripravovaných jedál. Pri príprave do tristo jedál postačujú prevádzkovo oddelené priestory, pri príprave do tisíc jedál musia byť stavebne oddelené – hrubá prípravovňa mäsa, rýb a zeleniny, prípravovňa na rozbíjanie vajec, studená kuchyňa, prípravovňa cukrárskych výrobkov, umyváreň tanierov, príborov a pohárov a umyváreň prepravných nádob. Prevádzkovo oddeliť postačuje pri priestoroch, ktoré sa týkajú čistej prípravovne zeleniny a mäsa, prípravovne múčnych pokrmov a umyvárne kuchynského riadu. Pri príprave nad tisíc jedál je nutné všetky uvedené priestory stavebne oddeliť.
...
Zostávajúci časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 3/2024.
Zdroj: doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., MPH, MHA