Kam kráča výživa detí v školách
Dňa 6. júna 2023 sa uskutočnila pracovná porada vedúcich zariadení školského stravovania a školských úradov pre kraje Bratislava a Trnava s organizačným riadením regionálnych školských úradov s aktívnou účasťou mestskej časti Bratislava-Ružinov. Na pracovnej porade sa zúčastnila Mgr. Ľuboslava Vasilová, vedúca odboru školstva, kultúry a športu MČ Bratislava-Ružinov.
Pracovná porada
Nosnými témami programu boli:
• Obsah kontrolnej činnosti podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania a vyhlášky č. 21/2022 Z. z. o pedagogickej a ďalšej dokumentácii (lektori: Mgr. Gers, Mgr. Martišková, Ing. Tokárová).
• Aktuálne právne predpisy a prax v školských jedálňach z hľadiska orgánu potravinovej kontroly (lektorka: Mgr. Rončáková).
• Stav siete zariadení školského stravovania a vývoj stravovanosti v Slovenskej republike a v MČ Bratislava-Ružinov (lektorka: Ing. Tokárová).
• Verejné obstarávanie v školskom stravovaní (lektor: JUDr. Boška).
Na pracovnej porade sa zúčastnilo viac ako 200 vedúcich školských jedální, zástupcov školských úradov a ďalších hostí. Pracovná porada sa uskutočnila po dlhšom odmlčaní v dôsledku prísnych hygienických opatrení počas obdobia COVID-19 a bolo zjavné, že si účastníci užívajú fyzický kontakt a možnosť výmeny skúseností aj názorov.
Obsah kontroly bol do programu zaradený aj kvôli objasneniu postupov vybraných subjektov kontroly z pohľadu cielenej kontroly a následne zdôraznenia kompetencií týchto vybraných subjektov kontroly.
Štatistika v číslach bola prezentovaná ako celok z pohľadu našej krajiny a zároveň vekových kategórií stravníkov, ako aj jednotlivých krajov.
Hygiena a zmeny v legislatíve sa prakticky školských jedální výraznejším spôsobom nedotkli, skôr uvoľnili režim pre gastrprevádzky, napr. predĺženie času výdaja stravy až do 4 hodín od výroby jedla.
Najviac zaujala téma a najväčšie množstvo pripomienok a otázok odznelo k téme verejného obstarávania potravín v školskom stravovaní.
Zdroj: Ing. Silvia Tokárová
...
Zostávajúcu časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 7/2023.