Kontrola kvality podávaných jedál v zariadeniach školského stravovania
Kontrola kvality podávaných jedál v zariadeniach školského stravovania sa vykonáva v súlade so zákonom č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Kto vykonáva kontrolu:
1. obec, samosprávny kraj,
2. orgány štátnej správy.
Obec, samosprávny kraj vykonáva kontrolu kvality podávaných jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Osoby poverené kontrolou musia byť odborne spôsobilé a zdatné pre výkon kontroly.
Orgány štátnej správy vykonávajú kontrolu kvality podávaných jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
Pri výkone kontroly v zariadeniach školského stravovania sa obsah kontroly zameriava na:
- dodržiavanie záväzných materiálno-spotrebných noriem a receptúr, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť, vydaných MŠVVaŠ SR v r. 2011 a ich aktualizácií, vrátane diétnych noriem a receptúr,
- zostavovanie jedálnych lístkov v zmysle ,,Zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov“, príloha č. 1 vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania,
- vyhodnotenie mesačnej skladby jedálnych lístkov – frekvencia používania základných surovín, najmä pestrosti jedál z mäsa, čerstvej zeleniny, strukovín, ovocia, mliečnych výrobkov a pod.,
- dodržiavanie výživovej hodnoty jedál a nápojov v súlade s odporúčanými výživovými dávkami (vydanými MZ SR v júni 2016) podľa vekových kategórií stravníkov, prepočet dosiahnutých hodnôt a porovnanie s predpísanými hodnotami za 1 mesiac,
- finančné zabezpečenie výroby jedál a nápojov, t. j. správne stanovenie finančného pásma na nákup potravín na jedno jedlo a výšky príspevku na stravovanie podľa vekových kategórii stravníkov,
- aktuálnosť prevádzkového poriadku (rôzne zmeny v organizácii prevádzky, zakúpenie nového technologického vybavenia a pod.),
- spôsob zabezpečenia doplnkového stravovania detí a žiakov, realizácia celospoločenských programov na podporu zdravia (program školského mlieka, školského ovocia),
- hmotnosť podávaných porcií jedál,
- kontrolu prípustnej zámeny potravín,
● úroveň kultúry stolovania,
● posúdenie kvality podávaných pokrmov – zmyslové hodnotenie, farba, vôňa,
● správne dochutenie a úprava pokrmu na tanieri,
● správny odber vzoriek jedál,
● osobnú a prevádzkovú hygienu,
● prepočet počtu zamestnancov k počtu stravníkov – príloha č. 2,
● Vyhlášku MŠ SR 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania,
● vedenie dokumentácie.
Ak chcete vedieť, čo všetko sa kontroluje z dokumentácie, aká dokumentácia súvisí s organizáciou činnosti zariadenia školského stravovania a čo presne musí obsahovať jedálny lístok, čítajte mesačník Škola a stravovanie.