Kritériá na výkon vedúceho zamestnanca v školskej jedálni
Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania musí spĺňať predpoklady na výkon riadiacej činnosti podľa § 3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme. Hovoríme o funkcii vedúceho zamestnanca školskej jedálne alebo výdajnej školskej jedálne, ktorá je súčasťou školy, kde škola ako právnická osoba vystupuje v právnych vzťahoch svojím menom, teda má právnu subjektivitu a vedúci zariadenia školského stravovania je priamy podriadený riaditeľa školy. Ak zariadenie školského stravovania nemá právnu subjektivitu, nie je súčasťou školy, školskú jedáleň alebo výdajnú školskú jedáleň riadi riaditeľ (§ 5 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov).
Predpoklady výkonu práce vo verejnom záujme
Zamestnancom sa môže stať fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonná, spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis, a má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis.
O výkon práce vo verejnom záujme sa môže uchádzať fyzická osoba, ktorá spĺňa kvalifikačný predpoklad podľa ustanovenia § 2 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Kvalifikačný predpoklad ustanovený pre najnáročnejšiu pracovnú činnosť, ktorú má vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania vykonávať v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, je úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné všeobecné vzdelanie.
Výhodou je:
- úplné stredné odborné vzdelanie so zameraním na oblasť potravinárstva a spoločného stravovania,
- úplné stredné všeobecné vzdelanie, doplnené o stredné vzdelanie v odbore kuchár, cukrár,
- pracovná prax v spoločnom stravovaní, príp. v potravinárstve.
Odporúčané zameranie vzdelania v oblasti spoločného stravovania:
- stredná zdravotnícka škola – študijný odbor diétna sestra,
- stredná odborná škola hotelových služieb,
- stredná odborná škola podnikania,
- stredná škola obchodu,
- hotelová akadémia,
- spojená škola so študijným odborom – potravinárstvo, spoločné stravovanie,
- stredná ekonomická škola – študijný odbor spoločné stravovanie.
Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 6/2021.