Materiálno-spotrebné normy na školské stravovanie – revízia 2024
V súčasnosti používané materiálno-spotrebné normy a receptúry, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť pre školské stravovanie (ďalej len „MSN“), boli vydané Ministerstvom školstva vedy výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len „MŠVVaŠ SR“) s účinnosťou od 01.01.2011.

Na účely tvorby registra receptúr do MSN bola zriadená pracovná skupina vymenovaná generálnym riaditeľom regionálneho školstva, ktorá pracovala v súlade so štatútom o činnosti skupiny. Pracovná skupina zložená z metodikov pre školské stravovanie, zamestnancov školských úradov, vedúcich zamestnancov školských jedální a odborných zamestnancov úradu verejného zdravia zvolila postup overovania a spracúvania receptúr v praxi, čiže v školských jedálňach. Školské jedálne zaradené do „programu overovania“ postupne odvarili všetky navrhované receptúry z dostupných potravinových komodít v rámci potravinového trhu, potvrdili správnosť technologických postupov a prepočítané hmotnosti porcie jednotlivých pokrmov. Ďalšie aktualizácie MSN prebiehali priebežne, dopĺňali sa nové regionálne receptúry, receptúry medzinárodnej kuchyne a zásady v súlade s cieľmi vládou schváleného Aktualizovaného programu ozdravenia výživy obyvateľstva SR.
…
Zostávajúcu časť tohto príspevku si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia november 2024.
Zdroj: Mgr. Ľudmila Očenášová