Moderné trendy vo výžive
Stále viac energie
Tradičné stravovacie návyky, ako ich poznáme z minulosti, sa postupne menia. V moderných rodinách pracujú obaja rodičia, čo vedie k zvýšenej starostlivosti o deti v materských a základných školách. Pred niekoľkými desaťročiami bolo napríklad najdôležitejšie jedlo v rodinách obed – dnes by sme mohli povedať, že je to večera. Preto ľudia čoraz častejšie hľadajú také jedlá a potraviny, ktoré im počas dlhých pracovných dní zaručia energiu. Uponáhľaná doba si vyžiadala vyšší dopyt po energii, a to nad rámec rannej šálky kávy alebo energetických nápojov. Energia však tiež znamená rôzne veci pre rôznych ľudí. Niekto sa potrebuje zamerať na duševnú stimuláciu, iný na fyzické schopnosti či cvičenie.
U každého jedinca je to inak – v závislosti od jeho potrieb, fyzického výkonu, veku, zdravotného stavu a iných aspektov. Preto je dôležité určiť si, na čom chceme pracovať, a na základe toho si vyberať vhodné potraviny. Keď ide o fyzickú energiu, je potrebné zamerať sa na bielkoviny, vlákninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky. Duševnú energiu sme schopní zvýšiť si zeleným čajom, triglyceridmi so stredne dlhým reťazcom (MCT), čo je forma nasýtených mastných kyselín nachádzajúcich sa napríklad v kokosovom oleji či v trávou kŕmenom hovädzom mäse. „Čistú“ energiu môžeme nájsť najmä v rastlinných produktoch, ktoré zvyšujú výkonnosť tela a ľudia ich môžu začleniť do svojho rušného života. Takúto energiu nachádzame napríklad v kakaových bôboch, čučoriedkach, goji, šošovici, fazuli a rôznych semiačkach, napr. sezamové alebo chia, ktoré sú známe aj tým, že obsahujú až 5x viac vápnika ako kravské mlieko.
Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 8/2020.