Nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom v zariadeniach školského stravovania

Čo s odpadom z kuchýň školských jedální a čo s biologicky rozložiteľným odpadom? Viete aká legislatíva platí v tomto prípade? V ktorých zákonoch sa orientovať, vám prezradí malá časť z odborného článku  zverenjenom v publikácii s aktualizáciami Školská jedáleň z odborného nakladateľstva Raabe. 

1. Úvod

Kuchynský odpad podľa čl. 2 nariadenia komisie č. 142/2011, ktorým sa vykonáva nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1069/2009, je vymedzený ako všetok potravinový odpad vrátane použitého potravinárskeho oleja, ktorý vzniká v reštauráciách, stravovacích zariadeniach a kuchyniach vrátane kuchýň v spoločných stravovacích zariadeniach a kuchýň v domácnostiach.

 

2. Národná a európska legislatíva

Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad sa musí odstraňovať v súlade s právnymi predpismi Slovenskej republiky a Európskeho spoločenstva, hygienickým a pre životné prostredie priaznivým spôsobom. Tento odpad nesmie predstavovať priamy alebo nepriamy zdroj kontaminácie.

 

Legislatívne východiská:

  • zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  • nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú spotrebu,
  • nariadenie Komisie (EÚ) č. 142/2011, ktorým sa vykonáva nariadenie (ES) č. 1069/2009,
  • vyhláška MPaRV SR č. 148/2012 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výnimkách pri zbere, preprave a odstraňovaní vedľajších živočíšnych produktov na osobitné kŕmne účely,
  • nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín,
  • vyhláška MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania,
  • vyhláška MŽP SR č. 365/2015 Z. z., ktorou sa ustanovuje katalóg odpadov,
  • vyhláška MŽP SR č. 366/2015 Z. z. o evidenčnej povinnosti a ohlasovacej povinnosti.

 

3. Biologicky rozložiteľný odpad

 

...

Autor článku: Mgr. Ľudmila Očenášová

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia marec 2022.

Zdroj: raabe.sk