Normatív vybavenia zariadenia školského stravovania stolovým riadom
Podľa § 10 vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania zriaďovateľ zabezpečuje prevádzku zariadenia školského po stránke materiálno-technickej, konkrétne:
- stolovým riadom,
- pracovnými ochrannými prostriedkami podľa profesií,
- počítačovou technikou.
Vybavenie školskej jedálne je obrazom starostlivosti a zodpovednosti za stravníkov školskej jedálne. Ich nedostatok môže závažným spôsobom ohroziť zdravie detí a žiakov, ktorí sa v školskej jedálni stravujú. Odporúčané minimálne požiadavky na vybavenie školskej jedálne stolovým riadom podľa profesijných kategórií je súčasťou § 10 vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
Pri zabezpečení vybavenia zariadenia školského stravovania stolovým inventárom sú využívané všetky dostupné tovary z maloobchodnej siete, prípadne možno využiť priame dodávky od výrobcov predovšetkým pri veľkokapacitných zariadeniach.
Pri nákupe stolového riadu sa treba zamerať na:
- počet stravníkov a charakter prevádzky,
- diferenciáciu podľa vekových kategórií stravníkov,
- kvalitu ponúkaného tovaru,
- kúpu výhradne nerezových, nie hliníkových príborov,
- preferovanie bieleho porcelánu, ktorý je možné z praktického hľadiska vždy doplniť, oproti ozdobnému keramickému,
- všeobecné kritérium rozbitnosti a následnej nahraditeľnosti.
Stolový riad treba skladovať v skladových priestoroch, ktoré sú určené na tieto účely. Je nutné tvoriť minimálne zásoby vzhľadom na skutočnosť, že v súčasnosti nakúpiť riad nie je problém. Avšak do úvahy berte aj to, že vo zvýšených skladových zásobách sú „umŕtvené“ finančné prostriedky.
O ďalších tipoch, ako skladovať riad alebo čo robiť, ak je nedostatok financií na nákup stolového riadu, sa dočítate v publikácii Školská jedáleň. Tiež si môžete overiť presne normy vybavenia stolovým riadom a mnoho iného.