Odporúčanie skladby jedálnych lístkov v mesačnej zostave
Výživa detí sa líši od výživy dospelých predovšetkým tým, že zabezpečuje nielen funkciu organizmu, ale tiež rast a vývoj. Preto je zvlášť dôležité počas ich vývoja podávať energeticky hodnotnú stravu, v zastúpení jednotlivých živín, v zodpovedajúcom pomere odporúčaných denných výživových dávok pre rôzne vekové skupiny.
Základný systém výchovy k zmenám výživových zvyklostí
Keďže značná časť mladej populácie navštevuje zariadenia školského stravovania, stávajú sa tieto jedným zo základných systémov výchovy k zmenám výživových zvyklostí, upevňovaniu správnych stravovacích návykov a spoločenského správania pri jedle. Na plnenie uvedených úloh vplýva aj správna skladba jedálnych lístkov, najmä v jej pestrosti, aby sa pripravované pokrmy neopakovali, ale aby sa využíval široký sortiment pokrmov uvedených v materiálno-spotrebných normách jednotlivých pokrmových skupín (po 5 – 6 týždňoch).
Odporúčaná pestrosť stravy mesačného jedálneho lístka
Desiate:
(nátierky)
3x až 4x z rybieho mäsa,
2x z mäsa hydiny, bravčového alebo hovädzieho, zo šunky,
4x zo syra (mäkkého, tvrdého), nátierky už nedochucujeme soľou,
2x z tvarohu,
1x až 2x drožďová,
4x zeleninová,
2x medová, džemová,
2x maslová so zeleninou, s ovocím,
2x rôzne kaše (z vločiek, krupice, ryže, krúp, pohanky) alebo šľahaný tvaroh,
1x šunka.
Olovranty:
4x ovocné alebo zeleninové šaláty,
4x celozrnné pečivo, chlieb so syrovou alebo tvarohovou nátierkou,
4x s mliečnym základom – jogurty, šľahaný tvaroh, puding,
4x domáci múčnik s ovocím, tvarohom, makom,
4x cereálne výrobky s mliekom (guličky, lupienky, vankúšiky a pod.).
Ovocie a zeleninu striedavo zaraďovať ako prílohu k desiatym, olovrantom vo forme oblohy. Uprednostňovať najmä zeleninu, ovocie s obsahom vitamínu C.
Polievky:
Pestrosť polievok voliť podľa druhu a sýtosti hlavného jedla. Preferovať najmä polievky:
-zeleninové s rôznymi závarkami z obilnín (ovsené vločky, krúpy),
-zeleninové s droždím,
-zemiakové,
-strukovinové,
-rybacie a pod.
Pri zahusťovaní polievok obmedziť spotrebu bielej múky, ktorú nahradíme strúhanými zemiakmi alebo zámenou za iné druhy múk, ako napr. špaldovú, pohánkovú, z rôznych druhov strukovín a pod.
Ak si chcete prečítať odporúčania na hlavné jedlá, prílohy, šaláty a iné doplnky výživy, začítajte sa do nášho časopisu Škola a stavovanie.
Marta Hlavatá