Odporúčanie skladby jedálnych lístkov v mesačnej zostave

Výživa detí sa líši od výživy dospelých predovšetkým tým, že zabezpečuje nielen funkciu organizmu, ale tiež rast a vývoj. Preto je zvlášť dôležité počas ich vývoja podávať energeticky hodnotnú stravu, v zastúpení jednotlivých živín, v zodpovedajúcom pomere odporúčaných denných výživových dávok pre rôzne vekové skupiny.

Základný systém výchovy k zmenám výživových zvyklostí

Keďže značná časť mladej populácie navštevuje zariadenia školského stravovania, stávajú sa tieto jedným zo základných systémov výchovy k zmenám výživových zvyklostí, upevňovaniu správnych stravovacích návykov a spoločenského správania pri jedle. Na plnenie uvedených úloh vplýva aj správna skladba jedálnych lístkov, najmä v jej pestrosti, aby sa pripravované pokrmy neopakovali, ale aby sa využíval široký sortiment pokrmov uvedených v materiálno-spotrebných normách jednotlivých pokrmových skupín (po 5 – 6 týždňoch).

Odporúčaná pestrosť stravy mesačného jedálneho lístka

Desiate:

(nátierky)

3x až 4x          z rybieho mäsa,

2x                    z mäsa hydiny, bravčového alebo hovädzieho, zo šunky,

4x                    zo syra (mäkkého, tvrdého), nátierky už nedochucujeme soľou,

2x                    z tvarohu,

1x až 2x          drožďová,

4x                    zeleninová,

2x                    medová, džemová,

2x                    maslová so zeleninou, s ovocím,

2x                    rôzne kaše (z vločiek, krupice, ryže, krúp, pohanky) alebo šľahaný tvaroh,

1x                    šunka. 

Olovranty:

4x                    ovocné alebo zeleninové šaláty,

4x                    celozrnné pečivo, chlieb so syrovou alebo tvarohovou nátierkou,

4x                    s mliečnym základom – jogurty, šľahaný tvaroh, puding,

4x                    domáci múčnik s ovocím, tvarohom, makom,

4x                    cereálne výrobky s mliekom (guličky, lupienky, vankúšiky a pod.).

Ovocie a zeleninu striedavo zaraďovať ako prílohu k desiatym, olovrantom vo forme oblohy. Uprednostňovať najmä zeleninu, ovocie s obsahom vitamínu C.

Polievky:

Pestrosť polievok voliť podľa druhu a sýtosti hlavného jedla. Preferovať najmä polievky:

-zeleninové s rôznymi závarkami z obilnín (ovsené vločky, krúpy),

-zeleninové s droždím,

-zemiakové,

-strukovinové,

-rybacie a pod.

Pri zahusťovaní polievok obmedziť spotrebu bielej múky, ktorú nahradíme strúhanými zemiakmi alebo zámenou za iné druhy múk, ako napr. špaldovú, pohánkovú, z rôznych druhov strukovín a pod.


 

 

 

Ak si chcete prečítať odporúčania na hlavné jedlá, prílohy, šaláty a iné doplnky výživy, začítajte sa do nášho časopisu Škola a stavovanie.

 

 

Marta Hlavatá