Prevádzkový poriadok v zariadení školského stravovania

Chcete sa dozvedieť, aké povinnosti majú prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania, ktoré poskytujú stravovacie služby? Medzi ne patria aj školské jedálne, tak čítajte ďalej.

1. Zariadenia spoločného stravovania v legislatíve

Zariadenia spoločného stravovania sú zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby. Tieto služby sú spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov. Nachádzajú sa na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením a v iných zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov.

 

Každý prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania, výrobca potravín, ktorý manipuluje s potravinami alebo uvádza potraviny do obehu, je povinný rešpektovať podmienky a plniť si povinnosti, ktoré mu ukladajú všeobecne záväzné predpisy. Tieto povinnosti sú dôležité najmä na ochranu verejného zdravia – zdravia spotrebiteľov využívajúcich služby zariadenia spoločného stravovania.

 

Povinnosti prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania upravuje:

...

 

autor: Mgr. Ľudmila Očenášová

 

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia jún 2022.

 

Zdroj: raabe.sk