Príprava hlavných jedál pre zamestnancov školy, školského zariadenia a iné fyzické osoby (navýšenie hmotnosti mäsa)

Ministerstvo školstva zverejnilo na svojej internetovej stránke finančné pásma určujúce rozpätie nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov s účinnosťou od 1. 1. 2023.

 

1. Navýšenie hmotnosti mäsa pri príprave hlavných jedál

Ministerstvo školstva zverejnilo na svojej internetovej stránke finančné pásma určujúce rozpätie nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkovs účinnosťou od 1. 1. 2023.
V súlade s usmernením k vydaným finančným pásmam sa zamestnancom školy alebo školského zariadenia a iným fyzickým osobám poskytuje stravovanie so zvýšenou hmotnosťou hlavných jedál a určuje sa stupeň finančného pásma ako pre vekovú kategóriu stravníkov 15 – 19-ročných podľa finančného pásma B.
 
Pri príprave hlavných jedál pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby je v normovaní prípustná tolerancia navýšenia hmotnosti mäsa o 30 %. Pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby sa určí stupeň finančného pásma ako pre vekovú kategóriu stravníkov 15 – 19-ročných podľa finančného pásma B a navýši sa hmotnosť porcie mäsa o 30 %.
Toleruje sa navýšenie hrubej hmotnosti mäsa o 30 %, nie rozpätie navýšenia od 0 % do 30 %.
Hrubá hmotnosť mäsa sa navýši:
  • pri hlavných jedlách z pokrmovej skupiny mäsových pokrmov,
  • pri pokrmoch z mletého mäsa a polomäsitých pokrmoch.
Pokrmové skupiny v materiálno-spotrebných normách pre školské stravovanie so zvýšenou hmotnosťou mäsa pre dospelých stravníkov:
06 Pokrmy z hovädzieho mäsa
07 Pokrmy z bravčového mäsa
08 Pokrmy z teľacieho mäsa
09 Pokrmy z hydiny
10 Pokrmy z rybieho mäsa
11 Pokrmy z králika
12 Pokrmy z vnútorností
13 Pokrmy z mletého mäsa a polomäsité pokrmy
26 Pokrmy zo zveriny
...
 
Autor: Mgr. Ľudmila Očenášová
 
Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia jún 2023.
(Súčasťou článku sú aj tabuľky s prepočtom navýšenia hrubej váhy rôznych druhov
mäsa.)
 
Zdroj: raabe.sk