Projekt Hovorme o jedle sa vracia do škôl

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) opäť venuje jeden týždeň v roku diskusii o potravinách, ich pôvode a zdravej výžive s našimi najmenšími spotrebiteľmi.

Už 12. ročník obľúbeného projektu Hovorme o jedle, do ktorého sa tento rok zaregistrovalo 442 základných škôl, sa tento rok zameriava aj na pestovanie slovenského ovocia.
V rámci týždňa Hovorme o jedle v termíne od 14. do 18. októbra žiaci základných škôl diskutujú a tvoria zaujímavé projekty o potravinách, ktoré sú zastúpené v potravinovej pyramíde. Výtvarná súťaž Chutné maľovanie a fotografická súťaž Očami gurmána dáva žiakom možnosť zachytiť tému potravín a ich využitia v každodennom živote umeleckým spôsobom.
„Na čo sú nám polia, sady“ je názov literárnej súťaže, v ktorej sa deti zamyslia nad možnosťami pestovania rôznych plodín a významom pôdy. Očakávame, že žiaci budú pristupovať k téme kriticky a ponúknu nám svoj reálny pohľad na naše lány, lúky a sady. „Slovenskí poľnohospodári dnes pristupujú k obrábaniu polí inovatívnymi spôsobmi a skladba pestovaných plodín sa tiež rozširuje. Omnoho viac hovoríme o pestovaní ovocia či zeleniny, bude preto zaujímavé sledovať, ako to vnímajú najmladší obyvatelia našej krajiny. Teší ma, že pomedzi odborné témy, ktoré v týchto časoch riešime s ministerstvom pôdohospodárstva, môžeme spoločne participovať aj na tomto peknom a naozaj osožnom projekte,“ povedal pri príležitosti otvorenia týždňa Hovorme o jedle v ZŠ Medzilaborecká v bratislavskej časti Ružinov predseda SPPK Andrej Gajdoš.
Projekt totiž finančne podporilo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a spoločne s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR prevzalo nad ním aj záštitu.
Plody práce našich pestovateľov majú možnosť už niekoľko rokov ochutnať aj samotní žiaci prostredníctvom úspešného programu Školské ovocie a zelenina. Spoločne s programom Školské mlieko dávajú našim najmladším konzumentom možnosť konzumovať výborné zdravé a najmä slovenské potraviny.
„Verím, že tak, ako sa my snažíme vplývať na verejnosť s informáciami o aktuálnom stave v našom poľnohospodárstve a potravinárstve, tak nám v rámci projektu Hovorme o jedle dajú spätnú väzbu a dôležité postrehy žiaci základných škôl, z ktorých sa postupne stávajú plnohodnotní spotrebitelia,“ dodal predseda SPPK Andrej Gajdoš.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora dlhodobo upozorňuje na potrebu vzdelávania žiakov o význame potravín, ich správnej konzumácii či možnostiach ich produkcie a výrobe v našich podmienkach. Práve nenásilnou hravou formou sa môžu deti dozvedieť o potravinách omnoho viac, a tak pozitívne vplývať napríklad aj na svojich rodičov. Zároveň môžu všetky zapojené školy vyhrať hodnotné ceny. Víťazov 12. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle spoznáme počas slávnostného odovzdávania cien 22. novembra v Bratislave.
Veľké poďakovanie patrí predovšetkým pedagogickým zamestnancom škôl, pretože bez ich osobného zapojenia a snahy pracovať so žiakmi počas týždňa Hovorme o jedle by projekt nemal žiaden význam.
Projekt realizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. v spolupráci s odbornými garantmi: Úradom verejného zdravotníctva SR, Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom a Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR. Projekt finančne podporili: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Mliečny fond, do ktorého prispievajú slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka, Slovenská asociácia chovateľov ošípaných, Zemiakarský a zeleninársky zväz SR a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Trnava.

Zdroj: sppk.sk