Prvé školské jedálne budú od novembra testovať jedálne lístky vypracované expertmi na výživu

V novembri začnú prvé školy variť podľa jedálnych lístkov, ktoré vypracovali experti na výživu na základe pravidiel takzvaného „Flexi stravovania“. V jedlách pre školákov znížia podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov a zvýšia podiel čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. Agentúru SITA o tom informovalo ministerstvo školstva. Na testovanie nových jedálnych lístkov sa doposiaľ prihlásili školské jedálne v mestách Hlohovec, Nové Zámky, Vrútky, Prešov a Košice a v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Od 1. septembra 2020 by ich mohli zaviesť dobrovoľne všetky zariadenia školského stravovania.

„Tvorba jedálnych lístkov v kontexte Flexi zásad v sebe zahŕňa kvalitatívnu reformu v oblasti školského stravovania,“ uviedlo pre agentúru SITA ministerstvo školstva s tým, že rodičia to na peňaženkách nepocítia. Školy môžu pri zavádzaní nových jedálnych lístkov stanoviť výšku príspevku pre klasické aj diétne stravovanie. Rovnako ho môžu určiť pre stravovanie športovcov či stravovanie v internátnych zariadeniach alebo zariadenia s nepretržitou prevádzkou.
Rezort školstva prínos Flexi stravovania nevidí len v lepšom stravovaní dieťaťa, ale podľa nich má aj ekologický rozmer. Na školách by mali preferovať veľkospotrebiteľské balenia a zlepšiť podporu regionálnych výrobcov potravín. Normy schválilo ministerstvo školstva minulý týždeň. Boli vypracované v súlade s požiadavkami expertov v oblasti výživy podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a ministerstva zdravotníctva. Súčasne rezort Martiny Lubyovej rozširuje na základe požiadaviek rodičov možnosti diétneho stravovania, a to najmä diéty pre deti s laktózovou intoleranciou.

Zdroj: hlavnespravy.sk