Prvé školy zavádzajú zdravšie stravovanie vypracované expertmi na výživu
Lepšia výživa v školských jedálňach, to je cieľ programu Flexi stravovanie, ktorý pripravilo ministerstvo školstva.
Prvé školy zapojené do programu Flexi stravovanie začali variť podľa jedálnych lístkov, ktoré vypracovali experti na výživu, v novembri 2019. V jedlách pre školákov znížili podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov a zvýšili podiel čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov.
Na testovanie nových jedálnych lístkov sa prihlásili školské jedálne v Hlohovci, Nových Zámkoch, Vrútkach, Prešove, Košiciach a v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Od 1. septembra 2020 by ich mohli zaviesť dobrovoľne všetky zariadenia školského stravovania.
Ministerstvo školstva uviedlo, že ide o koncept, ktorý je v súlade so svetovým trendom zmierňovania klimatických zmien na planéte. Podľa neho by aj školské stravovanie malo byť jeho súčasťou. Zámerom projektu je, aby sa v školských zariadeniach používali čerstvé potraviny z regiónov či z ekologického poľnohospodárstva, a tiež bio potraviny, predovšetkým ovocie, zelenina, ale aj mäso. Jeho hlavným cieľom je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie.
Tí, ktorí sa zapojili do Flexi stravovania, kladú dôraz na výživu, stravovacie návyky či ekológiu.
Školy napríklad vybudovali cvičné kuchynky pre žiakov či vysadili bylinky a vybudovali školské záhrady. Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu uviedlo, že školské jedálne zapojené do projektu začínajú eliminovať používanie plastov. Dodávatelia začali konať viac ekologicky: poskytujú potraviny zabalené v skle a papieri a skracujú aj logistiku dodávok.
Zdroj: pravda.sk