Receptúry s obmedzením
Receptúry s obmedzením
autor: Mgr. Ľudmila Očenášová
Receptúru, ktorá obsahuje potravinové zložky (mäkké mäsové výrobky, údeniny, cukor) alebo technologický postup prípravy pokrmu vyprážaním, ktoré pri pravidelnej a nadmernej konzumácii môžu prispieť k zvýšeniu rizika civilizačných ochorení, označenú znakom „*“, je možné zaraďovať do jedálneho lístka len obmedzene.
Frekvencia použitia receptúr s obmedzením v mesačnej zostave jedálnych lístkov:
- jednozmenná prevádzka (pri podávaní obeda) 4 receptúry s *,
- celodenná prevádzka (obed, večera) 8 receptúr s *.
Zoznam receptúr s obmedzením
NÁTIERKY, PRÍLOHY, BAGETY
· 2.033 Nátierka vajcová s oškvarkami · 2.055 Nátierka tvarohová s treščou pečeňou
· 2.073 Nátierka z treščej pečene
ZÁVARKY
· 4.010 Pečeňové halušky
POLIEVKY
· 5.024 Polievka goralská · 5.032 Polievka hrachová s párkom · 5.042 Polievka kapustnica s klobásou a hubami · 5.051 Polievka kelová s párkom · 5.084 Polievka slovenská šajtlava
· 5.089 Polievka šarišská ľušta · 5.091 Polievka šošovicová s párkom
· 5.123 Polievka zeleninová s pečeňovými haluškami · 5.142 Vývar hovädzí
· 5.143 Vývar zeleninový · 5.144 Vývar slepačí · 5.145 Vývar hubový · 5.148 Polievka šošovicová s paradajkami
POKRMY Z HOVÄDZIEHO MÄSA
· 6.001 Frankfurtské hovädzie mäso · 6.002 Frankfurtský závitok · 6.019 Hovädzí plátok na slanine a horčici · 6.021 Hovädzí plátok po cigánsky · 6.023 Hovädzí tokáň na smotane
· 6.026 Hovädzia pečienka burgundská · 6.027 Hovädzia pečienka cigánska
· 6.038 Hovädzia pečienka ruská · 6.048 Hovädzie mäso na poľovnícky spôsob
· 6.049 Hovädzie mäso pikantné v zelenine · 6.061 Roštenka cigánska · 6.068 Roštenka schönbrúnska s paradajkami · 6.073 Španielsky vtáčik
...
Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 1/2022.
Zdroj: raabe.sk