Sanitačný režim v zariadení školského stravovania
Sanitačný režim zahŕňa sanitáciu výrobných priestorov, skladov, ostatných priestorov, ako aj zabezpečenie čistoty nevýrobnej časti a sanitárneho zariadenia. Predstavuje nástroj na dosiahnutie vyššieho štandardu bezpečnosti potravín. So sanitačným poriadkom je potrebné oboznámiť všetkých zamestnancov, ktorí v prevádzke pracujú. Informáciu potvrdzujú svojím podpisom najlepšie na pracovnej porade.
Súčasťou dokumentácie je vecný a časový harmonogram realizovania sanitačných postupov
pre každý úsek s určením zodpovednej osoby. Sanitačný harmonogram je vyvesený na viditeľnom a prístupnom mieste vždy v prevádzke, ktorej sa týka.
Čo obsahuje sanitačný režim
Sanitačný harmonogram musí obsahovať:
- predmet sanitácie – označenie čistiacich predmetov a zariadenia, ktoré na sanitáciu používame,
- plán a frekvenciu sanitácie – vrátane plánu dezinsekcie a deratizácie,
- používané dezinfekčné prostriedky – ich čas pôsobenia a koncentráciu použitého prostriedku,
- spôsob aplikácie,
- spôsob odstránenia zvyškov použitých prostriedkov.
Realizácia sanitácie v ZŠS
- Sanitáciu vykonávame na začiatku a na konci zmeny.
- Pre sanitáciu počas prevádzky určujeme konkrétnu zodpovednú osobu.
- V sanitačnom poriadku uvedieme používané dezinfekčné prostriedky, spôsob ich použitia, dávkovanie a pracovný postup.
- Ako ochranu pred škodcami používame v rámci prevencie sieťky na oknách proti lietajúcemu hmyzu.
- Represívny zásah vo forme deratizácie, dezinsekcie realizujeme podľa potreby, spravidla raz ročne počas školských prázdnin.
- Vykonanú sanitáciu evidujeme.
Nezabudnite, že v rámci sanitačného režimu sa určuje aj celý postup pri umývaní riadu.
Ak Vás zaujíma téma sanitačného režimu v školskej jedálni, dočítate sa o ňom v publikácii Školská jedáleň.