Školské jedálne prejdú zásadnou zmenou
Ministerstvo školstva sa snaží zabezpečiť energeticky a nutrične vyvážené pokrmy, ktoré budú predovšetkým bez pridaného cukru.
V školských jedálňach by sa malo po novom používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, no obmedziť chcú prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Snahou je aj zvýšenie množstva kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. Žiaci sa budú o zdravom stravovaní aj učiť Nové receptúry tak prinesú rozmanitosť do jedálneho lístka a zvýšia kvalitu podávaných jedál. Tím odborníkov sa zameral aj na zlepšenie chuťovej stránky používanie čerstvých surovín a väčšiu variabilitu pri príprave . Revízia školského stravovania má tiež prispieť k rozvoju kultúry zdravého stravovania. Žiaci sa budú učiť odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus , ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet okolo nás. „Nové princípy sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblasti reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Odporúčam implementáciu nových receptúr a revízie v praxi,“ uviedla hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže Jana Hamade.
Kľúčové zmeny v školskom stravovaní (Revízia 2024):
- zavedenie nových receptúr,
- úprava pôvodných receptúr,
- zvýšenie kvality používaných surovín,
- zníženie obsahu soli a prídavných látok,
- zlepšenie chuťovej stránky jedál,
- zníženie obsahu cukru v nápojoch,
- používanie čerstvých surovín,
- podávanie čistej pitnej vody,
- obmedzenie mäkkých mäsových výrobkov,
- údenín a vyprážaných pokrmov,
- zjednodušenie metodických usmernení pre prípravu jedál,
- väčšia flexibilita pri príprave stravy: viac ovocia, zeleniny, byliniek a rôzne možnosti voľby jedál.
Revízia školského stravovania predstavuje významný krok k zabezpečeniu kvalitnejšieho a zdravšieho stravovania pre žiakov, podporujúc nielen ich zdravie, ale aj udržateľnosť a kvalitu školského obeda.
„Naším cieľom je zabezpečiť, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov je kľúčové pre zdravý vývin detí. Nové receptúry, ktoré budú obsahovať viac čerstvej zeleniny a ovocia, pomôžu nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker.
Zdroj: