Účtovanie školskej jedálne zriaďovateľom
Poznáte špecifiká účtovania školskej jedálne v prostredí základných či materských škôl a školských jedální bez právnej subjektivity (prostredníctvom obce)?
Pri účtovaní obec účtuje o školskej jedálni v podmienkach zriadenej organizácie (preddavkovej organizácie), a to spôsobom, ktorý predstavuje:
- účtovanie príjmu za stravné predpisom na nasledujúci kalendárny mesiac,
- účtovanie príjmu za stravné za skutočne odobratú stravu.
Článok sa venuje účtovaniu v zmysle normatívneho aktu – Opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov s ohľadom na príjem stravného od zákonných zástupcov detí či zamestnancov alebo cudzích stravníkov (odberateľský vzťah). Bližšie je ozrejmený spôsob účtovania v obci za školskú jedáleň, ak obec vedie prostriedky stravného prostredníctvom rozpočtu (na bankovom účte obce) alebo mimo rozpočtu (na samostatnom účte).
Klasifikovanie príjmov a výdavkov
Čo znamená spôsob klasifikovania príjmov a výdavkov súvisiacich s účtovaním školskej jedálne podľa Opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v znení neskorších predpisov? Príjem na mimorozpočtovom účte školskej jedálne (obce) za stravné sa vykáže na podpoložke ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie 223 003 – Za stravné, príjem za úhradu režijných nákladov sa vykáže na podpoložke 223 001 – Za predaj výrobkov, tovarov a služieb. Výdavok za nákup potravín sa vykáže na podpoložke 633 011 – Potraviny, výdavky na režijné náklady na príslušnej podpoložke v kategórii 630 – Tovary a služby. Pohyby na mimorozpočtovom účte školského stravovania vykážu štátne rozpočtové organizácie v druhej časti výkazu s kódom účtu 004.
Upozornenie
Je potrebné spomenúť, že táto možnosť výberu evidencie príjmu za stravné platí iba do konca roka 2017. Od roku 2018 zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zavádza tzv. eliminovanie mimorozpočtového hospodárenia. To znamená, že sa pre organizácie ruší možnosť evidovať prostriedky mimo rozpočtu, a to i v prípade príjmu za stravné (s ohľadom na príjem réžie ako príjmu obce). Od roku 2018 teda rozpočtové i príspevkové organizácie budú rozpočtovať príjem za stravné (od zákonných zástupcov detí, zamestnancov i cudzích osôb) prostredníctvom svojho rozpočtu.
Príklad
Ako príklad možno uviesť prípad účtovania stravného za školskú jedáleň v prostredí obce, a to od obstarania potravín, spotreby potravín, inkasa preddavku za stravu, zúčtovanie preddavku. Účtovanie je prispôsobené prípadu, kedy obec účtuje prostredníctvom bankového účtu školskej jedálne (mimorozpočtovo) preddavkovom a následne zúčtovaním preddavku.
P. č. |
Text účtovného prípadu |
MD |
D |
1. |
Faktúra od dodávateľa potravín do školskej jedálne |
112 |
321 |
2. |
Skutočná úhrada faktúry z bankového účtu školskej jedálne |
321 |
221 |
3. |
Spotreba potravín na prípravu jedál v školskej jedálni na základe výdajky zo skladu |
501 |
112 |
4. |
Inkaso preddavku za stravu stravníkov na bankový účet |
221 |
324 |
5. |
Inkaso preddavku za réžiu od žiakov – vlastných stravníkov – na bankový účet |
221 |
324 |
6. |
Inkaso preddavku za réžiu od cudzích stravníkov na bankový účet školskej jedálne |
221 |
324 |
7. |
Predpis stravného za bežný mesiac – vyúčtovanie podľa skutočného počtu odobratých jedál voči stravníkom |
315 |
602 |
8. |
Zúčtovanie preddavku za stravné |
324 |
315 |
9. |
Predpis réžie od žiakov – vlastných stravníkov – vyúčtovanie podľa skutočného počtu odobratých jedál |
315 |
602 |
10. |
Zúčtovanie preddavku za réžiu od žiakov |
324 |
315 |
11. |
Predpis odvodu režijných nákladov vlastných stravníkov (pozn.: cez účet vnútorného zúčtovania) |
602 |
395 |
12. |
Skutočná úhrada réžie (na bankový účet obce) |
395 |
221 |
13. |
Predpis réžie od cudzích stravníkov za bežný mesiac – vyúčtovanie podľa skutočného počtu odobratých jedál |
315 |
602 |
14. |
Zúčtovanie preddavku za réžiu od cudzích stravníkov |
324 |
315 |
15. |
Predpis odvodu réžie z účtu školskej jedálne (pozn.: cez účet vnútorného zúčtovania) |
602 |
395 |
16. |
Skutočná úhrada réžie (na bankový účet obce) |
395 |
221 |
17. |
Inkaso príspevku na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu |
221 |
315 |
18. |
Vrátenie preplatku za stravné stravníkom |
324 |
221 |
19. |
Predpis rozpočtových príjmov (i réžie) v obci |
395 |
602 |
20. |
Inkaso rozpočtových príjmov z bankového účtu školskej jedálne |
221 |
395 |
Viac príkladov, ale aj ďalšie články o školskom stravovaní, nájdete v časopise Škola a stravovanie.
Zdroj: Krátené/časopis Škola a stravovanie
Časopis Škola a stravovanie
S cieľom zjednodušiť prácu vedúcich školských jedální a pomôcť im pri povinnostiach v rámci prevádzky zariadenia školského stravovania bol vytvorený časopis Škola a stravovanie.
- aktualizované informácie o povinnostiach počas prevádzky zariadenia školského stravovania,
- upozornenia na legislatívne zmeny v oblasti školského stravovania,
- stanoviská odborníkov k rôznym problémovým situáciám z oblasti personalistiky, financovania a hospodárenia zariadení školského stravovania,
- usmernenia z hľadiska hygieny školských stravovacích zariadení,
- rozhovory s osobnosťami z oblasti gastronómie a školského stravovania,
- najnovšie informácie a zaujímavosti o trendoch v stravovaní a výžive pre deti a mládež.