V jednej trenčianskej prevádzke sa objavilo mäso od podozrivého brazílskeho výrobcu
Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) pokračuje v kontrolách brazílskeho mäsa v reštauráciách aj v školských zariadeniach. Pre kauzu s nebezpečným brazílskym mäsom vykonal úrad k 28. marcu 2 244 kontrol v 2 187 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 495 z nich sa našli mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracia prsia, hlbokozmrazené kuracie pečienky a kuracie rezne, v celkovom množstve 15,1 ton. Na laboratórnu analýzu odobrali 42 vzoriek mäsa a mäsových výrobkov, výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii. Ako ďalej uviedol Mikas, prevádzkovateľ jednej trenčianskej prevádzky verejného stravovania oznámil dodanie podozrivého kuracieho mäsa. Ide o mäso, ktorého producent patrí do zoznamu hlásených podozrivých výrobcov mäsa z Brazílie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadil prevádzkovateľovi, aby mäsový výrobok stiahol z predaja a vrátil dodávateľovi.
„Vzhľadom na závažnosť, vyzývame všetkých spotrebiteľov, aby na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa. Taktiež apelujeme na všetkých zákazníkov reštaurácií, ale aj rodičov detí stravujúcich sa v školských zariadeniach, aby sa pýtali na pôvod podávaného mäsa. Tu totiž nesiaha kompetencia kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a nedokážeme vylúčiť, že takéto mäso tam mohlo byť distribuované,“ povedala začiatkom tohto týždňa ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) v predajniach k 27. marcu preukázali pochybenia pri 17 mäsových výrobkoch, ktoré sa dovážali z Brazílie. ŠVPS pozastavila predaj 237 produktov a doposiaľ vykonala testy na 82 vzorkách, pričom testy pokračujú aj naďalej.
Zdroj: Spravodajstvo SITA